Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 12. 31.

A Hamasz betiltotta a Szilvesztert

2015. 12. 31.

A gázai övezetet irányító Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) betiltotta a szilvesztert és az újév megünneplését az ellenőrzése alatt álló területen – közölte szerdán a gázai rendőrség.

Az iszlám alapokon álló radikális szervezet vallási értékekre és hagyományokra hivatkozva tiltotta be a szilveszteri ünnepségeket.

“Az újév megünneplése ellentétes az iszlámmal és szabályaival. Ez elsősorban nyugati szokás, melyet mi itt, Gázában nem tudunk elfogadni” – közölte a gázai rendőrség szóvivője, tudatva egyúttal, hogy a szállodák, kávézók, éttermek tulajdonosait, üzemeltetőit is értesítették, hogy ne szervezzenek szilveszteri összejöveteleket, ünnepségeket.

Ajman Batindzsi elmondta azt is, hogy az ünneplés a “jeruzsálemi intifáda áldozatainak családjaival való szolidaritás” miatt is tilos, utalva ezzel az elmúlt hónapok többnyire magányos palesztin merénylők által elkövetett késeléses támadásaira, illetve az adott izraeli válaszcsapásokra. Az “új initáfádáda” során 136 palesztin halt meg, a támadók pedig 20 áldozattal végeztek az elmúlt hónapokban. A korábbi években a vendéglátó helyeken meg lehetett ünnepelni a szilvesztert a gázai övezetben.

A Hamasz azt is közölte, hogy a hatóságok minden nem engedélyezett ünneplésnek véget fognak vetni. Az iszlám naptár szerint egy év 12 holdhónapból áll, az év első napja mindig más időpontra esik. Idén az iszlám időszámítás szerint októberben vette kezdetét az 1437. esztendő.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑