Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 04. 23.

A Hamasz bosszúval fenyeget a Malajziában megölt drón- és rakétaszakértőjéért

2018. 04. 23.

A Hamász iszlamista szervezet szombaton megtorlással fenyegette Izraelt a Malajziában meggyilkolt villamosmérnökért, aki a szervezet katonai szárnyának egyik parancsnoka volt. A megölt férfi harci drón és rakéta-rendszer szakértő volt.

A Hamász vezetője, Ismail Haniyeh az izraeli Moszad kémszolgálatot vádolta Fadi Mohammad al-Batsh meggyilkolásáért Kuala Lumpurban, és bosszút esküdött:

“A Moszad nem ússza meg ezt a szégyentelen, rettenetes bűncselekményt. Ez egy rendezetlen számla köztünk és közte,”- mondta Haniyeh egy Batshért felállított gyászsátorban Gázában.

“Nem mondhatunk le fiaink, fiataljaink és tudósaink véréről.”

Batsh családja szintén a Moszadot vádolta a gyilkosságért.

Avigdor Liberman védelmi miniszter nem kívánta kommentálni, hogy Izrael részt vett-e Fadi Mohammad al-Batsh meggyilkolásában.

Egy vasárnapi rádiós interjú során azonban megígérte, hogy al-Batsh holttestének Gázába szállítását nem fogják engedélyezni addig, amíg a Hamász a meggyilkolt izraeli katonák, Hadar Goldin és Oron Shaul maradványait vissza nem adja Izraelnek, de azt mondta, a végső szó az egyiptomiaké a gázai határátkelőhelyeket illetően.

A gázai származású tudós, Batsh nemrégiben megjelentetett egy drón fejlesztésről szóló anyagot.

Ha Izrael áll a kiiktatása mögött, mutatott rá az izraeli 10-es csatorna riportja, akkor a Moszad nyilvánvalóan arra koncentrált, hogy megakadályozza, hogy a Hamasz fejlett technológiákhoz jusson.

A kuala lumpuri rendőrfőnök, Datuk Seri Mazlan Lazim azt nyilatkozta, a két gyanúsított egy nagy teljesítményű motorkerékpáron “10 lövést adott le, ezek közül négy a fejét és a testét találta el. A helyszínen meghalt.”

“A rendőrség két üres töltényhüvelyt talált a helyszínen,” – mondta a rendőrfőnök a Bernama állami hírügynökség szerint.

A biztonsági kamerák felvételei alapján a két támadó körülbelül 20 percig várt a környéken a támadás előtt.

“Úgy hisszük, hogy Batsh volt a célpontjuk, mert két másik személy korábban sértetlen elsétálhatott. Meg fogjuk nézni az összes CCTV felvételt a környéken, hogy azonosítsuk a gyanúsítottakat, és megszerezzük a motorkerékpár regisztrációs számát”- nyilatkozta a rendőrfőnök.

A maláj miniszterelnök-helyettes a Reuters-nek azt mondta, a gyanúsítottak egy külföldi hírszerző ügynökséghez köthető európaiak lehettek, és Batsh “kapcsolatban állt a külföldi hírszerzéssel és pro-palesztin civil szervezetekben tevékenykedett, akit villamosmérnökként és rakétaszakértőként ábrázolt.

” Ezek alapján elképzelhető, hogy a férfi haláláért egy Palesztinával hadilábon álló ország a felelős.”

Míg Batsh a Hamász tagja volt, unokatestvére, Khaled vezető tisztviselő az iszlám Dzsihád csoportban. Khaled szintén a Moszadot vádolta a gyilkosságért.

Később szombaton a Hamász fegyveres szárnya gyászházat nyitott Gázában Batsh tiszteletére. A sátor bejáratánál a felirat al-Batsh-ot a szervezet katonai szárnyának tagjaként és parancsnokaként jelölte meg.

Tíz maszkos, egyenruhába öltözött harcos állt Dzsabaliában, a megölt férfi szülővárosában, a sátor mellett, és üdvözölte a gyászolókat. Az ünnepség a vezető Hamász parancsnokok számára tartott ceremóniáknak megfelelően zajlott.

 Batsh nagy szerepet játszott a Hamász azon törekvéseiben, hogy javítson rakétái pontosságán és drón fejlesztésében. A  Hamász számos gázai fiatalt küldött műszaki képzésre Malajziába.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑