Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 12. 31.

A helyi muszlim közösség védelmezte a katolikus templomot az éjféli mise idején Lens városában

2015. 12. 31.

Idén karácsonykor a helyi muszlim közösség gondoskodott a katolikus templom és a szertartások biztonságáról az észak-franciaországi Lens-ben.

Másfél hónappal a párizsi terrortámadások után, idén szentestén és karácsony első napján fokozott rendőri védelmet rendeltek a keresztény templomok, imaházak számára Franciaországban. 120 ezer rendőr, csendőr és katona látta el a hívők védelmét.

Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régióban, Lens városában a katolikus templom külön védelmet élvezett a helyi muszlim közösségnek köszönhetően. Az éjféli mise idején tucatnyi muszlim szimbolikus védelmet nyújtott a templomnak – számolt be a Le Figaro napilap.

A helyi muszlim közösség azután döntött az akció mellett, hogy a francia belügyminisztérium figyelmeztette a lakosságot, hogy legyenek különösen elővigyázatosak és éberek a karácsonyi liturgiák idején.

„A muszlimok tisztelik a többi vallást; a gesztusunkkal ki szeretnénk fejezni, hogy a muszlimok a polgártársaink mellett állnak” – nyilatkozott Abdelkader Aoussedj, a Nord-Pas-de-Calais régió iszlámhitű polgárait tömörítő szövetség elnöke. A kezdeményezés egyik célja az volt, hogy a muszlimok egy másik oldalát is megmutassák, a párizsi terrortámadások és a közeli Calais környékén gyakran tapasztalható etnikai konfliktusok árnyékában.

Aoussedj elmondta, a 2013-as eseményekből merített ötletet, amikor Egyiptomban a muszlimok védelmezték a kopt keresztényeket a fundamentalisták támadásaitól.

„Szeretnénk, ha máshol is így tennének, különösen most, amikor a muszlimokat megbélyegzik. Ez a valódi iszlám, aminek semmi köze azokhoz a bolondokhoz, a rossz gyümölcsökhöz” – tette hozzá Abdelkader Aoussedj.

Mintegy kétszáz hívő vett részt az éjféli misén Lens-ben. A lelkipásztor azzal fejezte ki, mennyire nagyra becsüli a helyi muszlimok gesztusát, hogy átnyújtott a közösség képviselőinek egy mécsest a betlehemi lángból.

„Nagy örömet szerzett, hogy ebből a lángból kaptunk ma, mely a békét fejezi ki – mondta az iszlámhitű közösség egy képviselője a hívők előtt. – Az iszlám is olyan vallás, amely a békére szólít fel.”

„Ők is a testvéreink – nyilatkozta a plébánia egyik híve. – És mivel a testvéreik vagyunk, nincs rá okunk, hogy ne osszuk meg velük a betlehemi lángot. Sok közös van bennünk, és kevés a különbség.”

 Orientalista.hu – (Forrás: Magyar Kurir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑