Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 05. 07.

A Hezbollah és szövetségesei szereztek többséget a libanoni választáson

2018. 05. 07.

A Hezbollah libanoni síita mozgalom és szövetségesei a parlamenti mandátumok több mint felét szerezték meg az előző napi választásokon az előzetes eredmények és felmérések szerint – írta a Reuters hírügynökség helyi politikusokra és hírforrásokra hivatkozva hétfőn.

A kilenc év után megrendezett voksolás egyik abszolút nyertese a Hezbollah, amely a párt és szakértők adatai szerint szinte mindenhol besöpörte a szavazatok többségét, ahol jelöltet állított.

A Hezbollah, illetve a vele szövetséges csoportok és jelöltek 67 mandátumot szereztek a 128 fős törvényhozásban a Reuters előzetes eredményeken nyugvó számításai szerint. A síiták szövetségesei között szerepel a Nabíh Berri házelnök vezette Amal Mozgalom, valamint a Michel Aoun elnök alapította Keresztény Szabad Hazafias Mozgalom is.

A nem hivatalos eredmények alapján úgy tudni, hogy összességében nem változtak a legfontosabb parlamenti szereplők, de az új arányos képviseleten nyugvó választási törvénynek köszönhetően bővült a mandátumot szerző pártok listája.

Szaad Haríri miniszterelnök Jövő Mozgalma jelentős veszteségeket szenvedett a fővárosban. Mindezek ellenére a komoly politikai háttérrel rendelkező szunnita politikus lehet a legjobb jelölt a következő kormány vezetésére. A miniszterelnök tisztségét csak szunnita politikus töltheti be a hatalommegosztás szabályait rögzítő politikai egyezmény szerint.

Eközben a Hezbollah nyílt bírálójának számító Keresztény Libanoni Erők nevű párt becslések szerint megduplázta képviselői számát, és a korábbi 8 helyett 15 politikust delegálhat a törvényhozásba.

A vasárnapi szavazás részvételi aránya viszonylag alacsony, 49,2 százalékos volt. A választásokon 583 jelölt versengett a mandátumokért.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑