Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 01. 05.

A Hezbollah megbosszulta Kantart

2016. 01. 05.

 A Hezbollah vállalt felelősséget egy izraeli katona meggyilkolásáért a libanoni-szíriai határon.

A libanoni Hezbollah hétfőn felrobbantott egy izraeli határőrautót a szíriai-libanoni határon az Izrael által megszállt Golán-fennsík területéhez közeli Shebaa farmon, megsebezve ezzel a járműben ülő izraeli katonákat. Izrael ágyúlövésekkel válaszolt, két libanoni falut is megcélozva. Az eset után Izrael helikoptereket vezényelt a helyszínre, felügyelni a területet. Izrael a libanoni határnál lévő Youfelben élő lakosságot arra utasította, hogy maradjanak az otthonaikban, mindeközben lezártak néhány utat.

Tanúk szerint az izraeli ágyúk a Shebaa farmról tüzeltek és dél-libanoni falvakat céloztak meg, de sérültjei nem voltak a támadásnak. A két faluban élő lakosság jelentései szerint mezőgazdasági területeket talált el a több mint 40 ágyúlövedék, amelyek Ghajar faluba és a Shebaa farm azon területeire csapódtak be, amelyek nem állnak izraeli megszállás alatt.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette a hírt, miszerint egy nehézsúlyú robbanószer célzott meg két izraeli katonai gépjárművet az izraeliek által Mount Dovnak nevezett Kafr Shuba-hegynél.

Azon jelentéseket, melyek arról szólnak, hogy egy izraeli katonát foglyul ejtettek volna, a cionista ország hadserege cáfolta.

A Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah a múlt hónapban figyelmeztette Izraelt, hogy az ellenállás csoport meg fogja bosszulni a csoport prominens tagjának, Samir Al-Kantarnak meggyilkolását.

Kantart egy izraeli légicsapás közben ölték meg Damaszkuszhoz közel december 20-án. Emlékére és tiszteletére barátaiból és követőiből alakult meg a Samir Al-Kantar Mártírért nevezetű fegyveres csoport.

Izrael nem cáfolta a damaszkuszi légicsapást, de nem is erősítette meg azt, ennek ellenére elismerte, hogy többször is hajtottak végre légicsapásokat Szíriában.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑