Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2019. 03. 29.

A Hizb ut-Tahrir terror szervezet tagját tartóztatták le Szevasztopolban

2019. 03. 29.

Az orosz TASS hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Hizb ut-Tahrir nevű szélsőséges iszlamista szervezet egy tagját tartóztatta le Oroszország Krími Köztársaság nevű területén. 
A gyanúsított házának átkutatása során az FSZB ügynökei szélsőséges irodalmat és szórólapokat foglaltak le, melyeket a szélsőséges iszlamista szervezet adott ki. A ház tulajdonosát letartóztatták. A hatóságok az ügyben az orosz büntetőkönyv 205.5. paragrafusa 2. bekezdésének értelmében indítottak eljárást, mely alapján ,,terror szervezet tevékenységében  való részvétellel,, vádolták meg a letartóztatott személyt.
A Hizb ut-Tahrir nevű iszlamista politikai mozgalmat 1953-ban alapították azzal a céllal, hogy megdöntsenek minden nem muszlim kormányt és visszatérjenek a tisztán iszlám kormányzáshoz. Az orosz legfelsőbb bíróság a mozgalmat 2003-ban terror szervezetté nyilvánította és betiltotta. Az iszlamista szervezet több arab országban is be van tiltva (mint például Egyiptom, Marokkó) azonban tagjai a mozgalmat Európában újraszervezték és szabadon tevékenykednek az EU több tagállamában. Belgiumban, Hollandiában és Nagy Britanniában például hivatalos pártként vannak nyilvántartva.
2016-ban a Krími Köztársaság akkori főügyésze elmondta, hogy a terület Oroszországhoz történt visszacsatolása előtt a Hizb ut-Tahrir rendelkezett alapszervezettel a félszigeten, hiszen Ukrajna nem tiltotta be a szélsőséges terrorista mozgalmat. És még abban az évben az FSZB a szervezet tíz tagját tartóztatta le, akik a Krím-félszigeten tevékenykedtek.
A Krími Köztársaság muszlim vallási vezetője Hajj Emirali Ablayev már 2017 februárjában figyelmeztetett arra, hogy szélsőséges iszlamista csoportok, mint például a Hizb ut-Tahrir fokozták tevékenységüket a Krím-félszigeten.
Orientalista.hu  -Al-Isfahani (TASS.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑