Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2021. 07. 23.

A holland kormány 80 millió euróval támogatott terrorista csoportokat Szíriában

2021. 07. 23.

A napokban egy videó és több cikk is megjelent a Syriana Analysis nevű oldalon, melyeket az oldal főszerkesztője gyűjtött össze arról, hogy nyugati országok hogyan támogatták 2011 után a Szíriában megjelenő fegyveres iszlamista csoportokat, melyeket a nyugati sajtó csupán ,,mérsékelt lázadókként,, emlegetett.

Az említett videóban olyan információkra hagyatkoznak, melyek például holland, (NL Times) és más nyugati híroldalakon is megjelentek.

Az esettel kapcsolatos hírek alapján pedig az emberi jogok bajnokaként tetszelgő Mark Rutte volt a miniszterelnöke annak a kormánynak, mely megkezdte a szélsőséges iszlamista csoportok támogatását Szíriában. A holland kormány azonban mindig vigyázott arra, hogy ,,mérsékelt lázadóknak,, nevezze ezeket a csoportokat, melyek pénzt, élelmiszert és katonai járműveket is kaptak a holland adófizetők pénzén. A terroristák számára nyújtott támogatás mértékét pedig 80 millió euróra becsülik.

Rutte kormányához hasonlóan más nyugati országok is részt vettek az iszlamista szélsőségesek támogatásában.

Franciaország és Belgium például hírszerzési információkkal támogatta őket, továbbá segítettek megszervezni azokat a civilek ellen elkövetett vegyi támadásokat, melyekkel azután a szíriai kormányt vádolták, és melyek okot szolgáltattak az Egyesült Államok számára szíriai katonai célpontok elleni támadásokhoz.

Rutte kormánya otthon látszólag harcot hirdetett az iszlamista szélsőségesek ellen, azonban Szíriában a terrorista csoportok köszönetet mondtak Hollandiának péládul azokért a Toyota terepjárókért, melyeket a holland kormánytól kaptak.

A nyugat-európai országok által történt támogatások listáját azonban Nagy Britannia vezeti, hiszen egy brit újságíró (Mark Curtis) által készített tanulmány szerint kormánya 350 millió angol fontot költött ún. ,,szíriai lázadó csoportok,, támogatására. A brit kormány célja egyértelműen Bashar Al-Assad eltávolítása volt, továbbá szerettek volna egy Nyugat-barát kabinetet kinevezni Damaszkuszba.

A brit jelentésekben szintén ,,mérsékelt fegyveres csoportokként,, emlegették a terroristákat és így terelték el a figyelmet arról, hogy valójában az Al-Kaidát és más iszlamista csoportokat támogatnak Szíriában.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Syriana Analysis)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑