Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 06. 22.

A húszik hajlandóak ENSZ igazgatás alá helyezni Hodeidát

2018. 06. 22.

Az Irán támogatását élvező jemeni  húszik jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a Mansour Al-hadi erői és szaúdi szövetségesei által osromlott Hodeida városát – értesült a Reuters, amely szerint ez áttörés lenne a három éve dúló háborúban, amely világ legnagyobb humanitárius katasztrófájához vezetett.

A brit hírügynökség egy amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte pénteken, hogy az Egyesült Államok a javaslat elfogadására próbálja rávenni Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is. Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a minap a húszi kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában járt emiatt. A megbuktatott Al-Hadit támogató, szaúdiak vezette katonai koalíció tanulmányozza a javaslatot.

Az Egyesült Arab Emírségek által is támogatott koalíció nyolcadik napja ostromolja a 600 ezer lakosú Hodeidát, amelynek kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.

Az arab koalíció szerint a húszik Hodeidából intéznek támadásokat hajók ellen, és gyanújuk szerint Irán is ezen a vörös-tengeri kikötővároson keresztül látja el fegyverekkel a lázadókat, bár Teherán ezt a vádat tagadja. A koalíciós erők szerdán átvették az ellenőrzést a város repülőtere felett.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború a húszik és a megbuktatott Manssour Al-Hadi erői között. az ex-elnök Szúad-Arábiába menekült és kért segítséget hatlamának visszaszerzéséhez.

 A síita húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba a Al-Hadi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a 22 milliós Jemen lakosságának háromnegyede segítségre szorul, és hétmillió embert fenyeget éhínség.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑