Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2014. 12. 19.

A japán gazdaság továbbra is leszálló ágban

2014. 12. 19.

 A japán gazdasági kilátások ismét tovább romlanak. A japán autóipari lobbi vezetőjének nyilatkozata alapján krízishangulat van az iparban, a váratlanul gyenge belföldi eladási számok a kormány gazdaságpolitikájának kudarcát mutatják – írja a Reuters.

Ike Fumihiko, aki egyben a Honda igazgatósági elnöke is, a miniszterelnök Abe Sinzó számlájára írja a problémákat. A kormány gazdasági stimulust elősegítő rendelkezései – közismert néven „Abenomics”- egyszerűen nem hozzák a kívánt eredményt.

“Az Abenomicsnak nincs egyértelmű pozitív hatása, és annak ellenére, hogy az iparág is részesül a gyengébb jen előnyeiből, egyfajta krízist érzünk azzal kapcsolatban, hogy az autókat ténylegesen nem vásárolják” mondta.

Ike azt is elmondta, hogy a zuhanó feltörekvő piaci devizáknak “tagadhatatlan” hatása van a japán autóiparra.

Az autógyárakat súlyosan érintheti a vásárlóerő romlása a fejlődő piacokon, mint Oroszország, ahol a rubel több,  mint 20 százalékot zuhant a dollárral szemben a hét elején, és mintegy 50 százalékkal értékelődött le az amerikai valutával szemben eddig az év folyamán.

Az ázsiai autógyártók Oroszországot egy különösen vonzó piacnak tartják, és a deviza volatilitás egyszerűen beütött, miközben próbálták felpörgetni a jelenlétüket az országban.

Nagyon úgy tűnik, hogy lesznek még „járulékos költségek” az orosz gazdaság további zuhanásával.

orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑