Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2022. 03. 23.

A jordán király kibékítené az izraeli és palesztin feleket

2022. 03. 23.

A hónap végén Ramallahba látogat II Abdullah jordániai uralkodó, hogy közvetítsen a Jeruzsálemmel kapcsolatos feszültségek ügyében. Jordánia ugyanis szeretné enyhíteni a zsidó és muszlim vallási ünnepek közeledtével egyre feszültebbé váló konfliktust.

A jordániai álláspont szerint fontos lenne ismét a diplomácia útján rendezni a palesztinok és az ún. ,,Izrael állam,, között lévő konfliktusokat. Erre jelenleg Washington is törekszik, hiszen a Biden kormányzat újból felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, mely a Trump adminisztráció idején szakadt meg.

A Biden kormányzat kijelentette, hogy Washington is a két állami megoldás híve és újból folyósítják a Palesztin Hatóság számára a korábban befagyasztott támogatásokat. Jordánia pedig szomszédos országként felajánlotta, hogy közvetít a palesztin és az izraeli politikusok között.

A múlt héten Ammanban fogadták Yair Lapid izraeli külügyminisztert, aki elmondta, hogy mindent meg szeretnének tenni azért, hogy a közelgő Ramadán hónapban ne alakuljon ki újabb konfliktus a palesztinok és a zsidók között. A Ramadán hónapban lesz ráadásul a zsidó Pészach ünnep is, valamint a Húsvét.

A megbeszélésen II. Abdullah király elmondta, hogy ő is a két állami megoldást támogatja. A már meglévő ,,Izrael,, állam mellett létre kell hozni az önálló palesztin államot is, melynek fővárosa az 1967-es határok mellett Kele-Jeruzsálem kell, hogy legyen.

A politikusok tárgyalásai ellenére azonban egyre feszültebb a helyzet a megszállt Jeruzsálemben és az izraeli biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy egy újabb konfliktus alakulhat ki mint tavaly májusban, amikor is Izrael és a Hamász egy 11 napos háborút vívott egymással.

A helyzet azonban kísértetiesen hasonlít a tavalyi eseményekhez. Az izraeli megszállók ugyanis több tucat palesztin fiatalt lőttek le az utóbbi hetekben és a szélsőséges cionista telepes csoportok folyamatosan betörnek az Al-Aqsa mecset közelébe és provokálják az ott imádkozó muszlimokat.

A feszültség enyhítése céljából a jövő héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter is ellátogat Izraelbe és a megszállt Ciszjordániába.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Times of Israel)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑