Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 11. 22.

A kárpátaljai magyarok is támogatják az üldözött iraki keresztényeket

2017. 11. 22.

Átadta iraki keresztényeknek a kárpátaljai református magyarok adományát Azbej Tristan, az EMMI üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkára és Taracközi Ferenc beregszászi lelkész.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület gyűjtésén annak ellenére gyűlt össze több millió forint értékű adomány, hogy a háború sújtotta Ukrajna nyugati régiójának magyar lakossága az egyik legnehezebb körülmények között élő külhoni magyar közösség.

Az adományozó szándéka szerint a segélyszállítmányt az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alól egy éve felszabadult Karakos (más nevén Bakhdida) város keresztény közössége kapta.

A kárpátaljai magyarok segítsége olyan gesztus, amely nemcsak reményt ad a híveknek, de azt az üzenetet is közvetíti, hogy az üldözött keresztényeket mégsem hagyta magára az egész világ

– mondta Petros Mouche szír katolikus érsek, amikor az észak-iraki településen átvette az adományt. Beszélt arról is, hogy a támogatást a rászoruló családok lakhatására fordítják a város menekülttáborában.

Taracközi Ferenc elmondta: együttérzésüket erősíti az is, hogy a kárpátaljai magyarokat is hátrányos megkülönböztetés éri, bár távolról sem olyan mértékben, mint a Közel-Keleten élő kisebbségeket. Ezért is érezték úgy az egyházmegye elöljárói és hívei, hogy segíteniük kell azokon a keresztényeken, akiknek a dzsihadista népirtás és a háború a fennmaradását fenyegeti.

Mint mondta, megtiszteltetésnek tekinti, hogy alig néhány nappal a reformáció 500. évfordulójának emléknapja után református lelkészként nyújthat segítő kezet a keleti katolikus testvéreknek.

Azbej Tristan helyettes államtitkár a karakosi eseményen hangsúlyozta, az EMMI azért tartotta fontosnak, hogy hozzájáruljon az adományhoz, és lehetővé tegye annak iraki átadást, mert a szolidaritásnak, a felebaráti szeretetnek a személyes kinyilvánítása néha még az anyagi támogatásnál is többet jelent az üldözött emberek számára. Elmondta azt is, hogy bár a Hungary Helps programot és az üldözött keresztények megsegítéséért tett más erőfeszítéseket joggal nevezzük a világ első ilyen kormányzati programjának, a kárpátaljai magyarok nagylelkűsége jól jelzi, hogy ez az ügy nem csak a kormányé, hanem minden együttérző magyar emberé.

Az adomány átadására Azbej Tristan helyettes államtitkár és Heltai Péter utazó nagykövet háromnapos iraki látogatásra utazott. A delegáció tagjai megtekintették a Hungary Helps más iraki helyszíneit is, mint a magyar támogatással újjáépítés alatt álló Telsquf települést, egy magyar állami és egyházi támogatással felépített erbili iskolát, valamint egy olyan kórházat, amelynek féléves gyógyszerszükségletét szintén magyar adomány fedezi – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkársága.

Orientalista.hu – Karpathir.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑