Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2016. 05. 22.

A katari „modern rabszolgaság” ellen szólaltak fel skandináv játékosok

2016. 05. 22.

Dán és norvég futballisták fejezték ki tiltakozásukat a katari munkások kegyetlen munkakörülményei miatt egy videóban, melyet a világ focistáinak egyesülete, a FIFPro tett közzé – írja a The Local norvég napilap.

„A katari munkakörülmények sajnálatos módon rendkívül kegyetlenek.” – nyilatkozta Tom Høgli norvég játékos, aki jelenleg a dán FC Copenhagen-ban játszik, és a „modern kor rabszolgaságának” nevezte azt, ami a gazdag arab országban folyik.

„Annak a ténynek, hogy ezreknek kell meghalniuk, hogy 12 korszerű stadion épülhessen számunkra, semmi köze a futballhoz.” – mondta William Kvist, dán focista, szintén az FC Copenhagen tagja.

Mads Oland, a dán futballszövetség, a Spillerforeningen vezetője és a FIFPro vezetőségi tagja szerint a jelenlegi katari helyzet elkerülhető lett volna, ha „a FIFA követeli, hogy a szociális kikötések ellenőrizve legyenek.”

A stadionokat építő, zömében külföldről behozott munkások iszonyú körülmények között kénytelenek dolgozni: az akár 60 oC-ot is meghaladó hőmérsékleten, tűző napon nehéz fizikai munkát végeztetnek velük: ennek köszönhetően a halálozási ráta igen magas.

Az eddigi adatok szerint eddig mintegy 1200 munkás halt bele az építkezésekbe, és 2022-ig még legalább 4000-ren fognak a munkálatokba belepusztulni, ha a katari kormányzat nem változtat a jelenlegi helyzeten. Az azonban változtatások helyett következetesen és igen agresszívan tagadja azt, hogy akárcsak egy halálos áldozata is lett volna a készületeknek.

A 2022-es világbajnokság helyszínein jelenleg 5100 ember dolgozik, ez a szám növekedni fog, és előreláthatólag 2018-ban fog tetőzni, akkorra a tervek szerint 36 000 embert fognak a VB előkészületeinek céljából foglalkoztatni.

Katar a 2022-es futball világbajnokság rendezésének a jogát vitatott körülmények között nyerte el: a FIFA akkori vezetőjét valószínűleg minden további nélkül lefizették, hogy ők rendezhessék ezt a nívós eseményt.

A foci szerelmesei között ez a döntés igen nagy felháborodást okozott, főleg azért, mert az arab ország télen rendezné meg a VB-t, így kérdéses, hogy kik fognak játszani rajta, ugyanis a klubcsapatok nem valószínű, hogy meccsidényben el fogják engedni a játékosaikat, így a nemzeti válogatottak nélkülözni lesznek kénytelenek a legismertebb és legjobb futballistáikat.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑