Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2023. 05. 10.

A katolikus egyházfő és a kopt pátriárka közösen tartotta meg a vatikáni audienciát

2023. 05. 10.

Ferenc pápa és a kopt pápának nevezett II. Teodor pátriárka – az egyháztörténetben először – közösen vezette az általános kihallgatást a vatikáni Szent Péter téren szerdán.

Ferenc pápa szokás szerint a térnek a Szent Péter-bazilikához közeli részén foglalt helyet, de most első alkalommal mellette ült II. Teodor kopt pátriárka.

A katolikus egyházfő nem mondta el tervezett beszédét, hanem átadta a szót az egyiptomi székhelyű kopt ortodox egyház vezetőjének.
II. Teodor felszólalásában békét szorgalmazott a népek között.

Emlékeztetett, hogy Róma püspöke és a kopt ortodox egyház pápája több mint ezer év után 1973. május 9. és 13. között találkozott először, amikor VI. Pál pápa III. Senudát fogadta a Vatikánban. A két egyház vezetője akkor úgynevezett közös krisztológiai nyilatkozatot írt alá.

Ferenc pápa tíz évvel ezelőtti megválasztása után találkozott II. Teodorral, akivel május 10-ét a kopt és katolikus barátság napjának nyilvánították.

Ferenc pápa a kopt pátriárka beszédére reagálva a kopt egyház mártírjait említette, akik “a mi mártírjaink is” – mondta a pápa.

Arra a Líbiában dolgozó húsz kopt keresztényre és egy ghánai munkatársukra utalt, akiket 2015-ben a magukat az Iszlám Állam fegyvereseinek valló dzsihadisták lefejeztek. Az áldozatokat a kopt egyház vértanúknak nyilvánította.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑