Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 16.

A katolikus és az ortodox karitász együtt segíti a menekülteket Leszboszon

2016. 04. 16.

Ferenc pápa a mai napon Leszbosz szigetére utazik, hogy találkozzon a Törökországból a tengeren át érkezett menekültekkel. A szigeten a menekültek segítése érdekében a katolikus Hellász Karitász áprilisban szorosabbra fűzte az együttműködést az athéni ortodox karitatív szervezettel.

Több mint egymillióan haladtak át Görögországon az elmúlt évben, míg 2016-ban már 150 ezer a számuk, akiknek a fele Leszbosz szigetén ért partot. Többségük a háborúk és a szegénység elől menekül, 55%-uk nő és gyermek. A pápa látogatására nehéz időszakban kerül sor, mivel ettől a hónaptól kezdve az Európai Unió megkezdte az újonnan érkezettek visszaküldését Törökországba. A szigeten fölállított befogadótábor jelenleg egy zárt központ, ami azt jelenti, hogy a menekültek és a bevándorlók nem hagyhatják el szabadon a területét.

A görög Karitász segít a helyszínen kialakult válságban, mint ahogy Görögország többi „forró pontján” is. „A menekültek és a migránsok lelkesen várják Ferenc pápa látogatását. Virágcsokrokat készítenek, és találkozni akarnak vele” – mondta Tonia Patrikiadou, a Hellász Karitász helyi felelőse, aki a leszboszi Karitász-szállót igazgatja. „A pápa látogatása a remény és a szolidaritás jelképe a menekültek számára. Annak a jele, hogy a világ nem feledkezett el róluk, és van mód a segítségre” – tette hozzá.

A Hellász Karitász a svájci katolikus segélyszervezet támogatásával szállót nyitott Leszboszon a menekültek és bevándorlók részére, az épületben 220 ágy és 88 szoba áll rendelkezésükre. A szállót a legkiszolgáltatottabbak számára tartják fönn, mint például az állapotos nőknek. Együttműködnek továbbá egy helyi kórházzal, ahol az orvosok napi 24 órában ügyelnek. A szállóba bejelentkezett valamennyi menekültnek és migránsnak elbírálás alatt áll a letelepedési engedélye vagy kérvénye a családegyesítésre, illetve a menekültstátusz elnyerésére. Arra várnak, hogy átszállítsák őket Athénba.

Görögországban a szigeteken és a fővárosban, valamint a macedón határon a Karitász eddig 80 ezer embernek osztott ételt, 78 ezer embernek alapvető szükségleti cikkeket, 40 ezernek higiénés szereket biztosított. Emellett nagyjából 2200-an fordultak információért és ezren tanácsért hozzájuk. A Hellász Karitász áprilisban szorosabbra fűzte az együttműködést az athéni ortodox karitatív szervezettel. „Együtt többet tudunk segíteni a menekülteknek és a migránsoknak, ugyanakkor megerősítjük a két egyház közötti kapcsolatokat is” – mondta a Hellász Karitász kommunikációs felelőse.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Vatikán Rádió)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑