Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 11. 12.

A keresztények maradnak Irakban – gyűjtés egy iraki lerombolt kolostor újjáépítésére

2017. 11. 12.

Olasz jótevőknek köszönhetően a Sziénai Szent Katalinról nevezett domonkos nővérek visszakaphatják kolostorukat az iraki Karakosban. A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv ezekben a napokban gyűjtést rendez a kolostor újjáépítésére, amit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet lerombolt, amikor elfoglalta a Ninivei-síkságot. Az épület 1974. óta működött, és ha újjáépül, mintegy 20 apácának adhat otthont.

Éjjel kellett menekülniük

2014 augusztus 6-ról 7-re virradó éjszaka a szerzetesnőknek is el kellett hagyniuk Karakost, ahol rendjük már 1893 óta jelen volt, hogy Erbílbe meneküljenek a dzsihadista erőszak elől. „Órákon át a sötétben gyalogoltunk, körülöttünk a dühtől és fájdalomtól síró gyerekekkel, attól félve, hogy elrabolnak, megerőszakolnak és eladnak minket, ahogy az a jazidi nők ezreivel történt” – mondta el a segélyszervezetnek Silvia Batras nővér.

Iskolát működtettek a kitelepített keresztény gyerekeknek

Az elmúlt években ők maguk is kitelepítettek voltak a kitelepítettek között, és mindig a lakosság mellett álltak, támogatták a keresztényeket, különös tekintettel a gyermekekre. A szerzetesnők két iskolát szerveztek az iraki Kurdisztánban, az egyiket Ankawában, a másikat Duhokban. Az elsőben – a katolikus segélyszerv támogatásának köszönhetően – évente több mint 500, hat és tizenhárom év közötti keresztény gyerek tanult. „A Sziénai Szent Katalinról nevezett domonkos nővérek jelenléte Karakosban nagyon fontos a Ninivei-síkság keresztény közösségének újra felépítéséhez” – nyilatkozta a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv olasz igazgatója, Alessandro Monteduro. „Több alkalommal találkoztam velük Erbílben és láttam, milyen csodálatot munkát végeznek, főként a keresztény gyerekek iskolájának igazgatásában”.

A keresztények maradnak és újjáépítenek

Georges Jahola atya, a ninivei újjáépítési bizottság karakosi felelőse is a projekt támogatására buzdít. A szír-katolikus pap szerint nyugalom van a térségben a kurd és az iraki kormány között nemrég fölmerült feszültségek után. A családok szeretnének maradni és újjáépíteni. A ninivei síkság nagy részén nyugodt maradt a helyzet. Csak Telskufban és Batnayában okozott aggodalmat az elmúlt napokban az iraki hadsereg érkezése. De abszolút nem drámai a helyzet és a keresztények egyáltalán nem hagyják el a térséget.”

Folytatódik tehát a családok visszatérése Karakosba, és sokan alig várják, hogy házaikat újjáépítsék. Jahola atya felhívással fordul az olasz jótevőkhöz: „Szükségünk van a segítségetekre, ami bátorságot ad nekünk, hogy folytassuk az újjáépítést és újrakezdjük az életet a Ninivei-síkságon”.

Orientalista.hu – Vatikáni Rádió

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑