Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2018. 12. 18.

A keresztények távollétében is megünneplik a karácsonyt az iraki muszlimok

2018. 12. 18.

Az elmúlt másfél évtized háborúinak és fegyveres konfliktusainak következményeként, az iraki keresztények kilencven százaléka elhagyni kényszerült szülőföldjét. Az iraki muszlimok sok városban magukra maradtak, de ennek ellenére megünneplik Jézus születésének napját.

Nagy készülődésben és lázban ég a dél-iraki Baszra városa. A város utcái fényekben úsznak, minden sarkon karácsonyfa áll, és Mikulás jelmezbe öltözött emberek osztanak édességet a gyerekeknek.

A látottak alapján az ember azt hinné, hogy Baszra egy színtiszta keresztény város, pedig nem. Irak déli részén a lakosság vallása szerint nagyrészt muszlim, azon belül is a síita irányzat követői vannak többségben.

A baszraiak évszázadokon át békességben éltek, muszlimok keresztények közösen ünnepelték az egyházi ünnepeket.

A keresztények szerepe jelentős volt a társadalomban. A káldeusi keresztények 1800 éven keresztül éltek Baszrában, és aktívan hozzájárultak a város fejlődéséhez. Az értelmiségi réteg jelentős része a keresztény közösségből került ki, nem csoda hogy arányában többségben voltak a keresztények az oktatási és egészségügyi intézményekben, mint a muszlimok.

Üzenni akarunk a keresztény testvéreinknek, hogy hazavárjuk őket. Szeretnénk, ha mindannyian visszajönnének – mondta egy baszrai muszlim hölgy.

A baszrai muszlimok a művészet és az irodalom terén is sokat tanulhattak a keresztényektől. Hiányuk jelentős űrt hagyott maga után, ami legfőképpen az ünnepek alatt nyilvánul meg.

Az elmúlt két évben a baszrai muszlimok kezükbe vették a karácsonyi készülődést, és évről évre egyre díszesebben öltöztetik fel városukat az ünnepek előtt.

Jézus prófétát mi is tiszteljük, ezért megünnepeljük az ő születését, ami egyben a szeretet ünnepe – mondta egy baszrai muszlim boltos.

A keresztények sorsa 2003-ban pecsételődött meg Baszrában, miután az amerikai hadsereg megszállta Irakot, és megjelentek a szélsőséges iszlamista szervezetek az országban. Baszrában tizenöt évvel ezelőtt 2500 keresztény család élt, mára alig vannak százhetvenen.

A városban tizenhat templom található, de csak hét működik. A többi templomnak nincs közössége vagy romos állapota miatt zárták be.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: Linga.org, Al- Monitor, RT

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑