Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2021. 07. 03.

A keresztények védelméről beszélt egymással a pápa és az iraki kormányfő

2021. 07. 03.

Ferenc pápa pénteken a Vatikánban Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel folytatott eszmecserét annak szükségességéről, hogy a megfelelő jogi intézkedésekkel megvédjék a keresztények történelmi jelenlétét Irakban, és népszerűsítsék a nemzeti párbeszéd kultúráját – tudatta egy közleményben a Szentszék.

A katolikus egyházfő négy hónapja tett történelmi látogatást a közel-keleti országba.

Ferenc pápa és Kádimi félórás találkozón vett részt a vatikáni palota könyvtárában. Az iraki kormányfő ezt követően Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, vatikáni külügyminiszterrel találkozott.

A közlemény szerint “a szívélyes beszélgetések során a felek felidézték Ferenc pápa történelmi iraki látogatását, valamint az irakiak által átélt egység pillanatait, egyúttal hangsúlyozták a nemzeti párbeszéd kultúrájának népszerűsítését annak céljából, hogy elősegítsék a stabilitást és az ország újjáépítésének folyamatát”.

A felek a legfontosabb témák között megvitatták annak szükségességét, hogy “a megfelelő jogi intézkedésekkel megvédjék a keresztények történelmi jelenlétét az országban”, továbbá szóba került “a közjóhoz való jelentős hozzájárulásuk”.

A beszélgetés résztvevői hangsúlyozták annak szükségességét, hogy a keresztényeket “ugyanazok a jogok és kötelességek illessék meg, mint amelyek a többi állampolgárt”.

A pápa márciusi iraki látogatása során találkozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kegyetlenül üldözött keresztény közösségekkel, és imádkozott a háború áldozataiért Moszulban, amely a dzsihadisták pusztításának jelképes városává vált a szervezet által kikiáltott “kalifátus” 2019-es létezéséig.

Az iraki kormányfő Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskójának olyan reprodukcióját ajándékozta a pápának, amelyet az Iszlám Állam által rabszolgasorban tartott nő készített, valamint egy olyan fakeresztet, amely a dzsihadisták által porig égetett és rombolt iraki templomból származik. Ferenc pápa pedig egy olyan bronzművet adott az iraki kormányfőnek, amelyet a békéről szóló üzenete és az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodás ihletett, valamint az Áldott légy (Laudato si’) és Mindannyian testvérek (olaszul Fratelli tutti) című enciklikáinak angol és arab nyelvű fordításait ajándékozta neki.

Az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodást a pápa és Ahmed el-Tajeb, a közel-keleti szunnita referenciaintézménynek számító al-Azhar mecset nagyimámja írta alá 2019-ben az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban.

A katolikus egyházfő és Kádimi találkozójukon beszéltek a regionális helyzetről is, “figyelembe véve a nemzetközi közösség támogatásával tett iraki erőfeszítéseket a bizalom és a békés együttélés légkörének megteremtése érdekében”.
Az iraki kormányfőt a pápával való találkozója előtt fogadta Mario Draghi olasz miniszterelnök is, a találkozóval kapcsolatban azonban nem közöltek részleteket.

A pápa iraki látogatása azért is számított történelmi jelentőségűnek, mert találkozott Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal, a legfőbb síita muszlim méltósággal is, a síiták szent városának számító délközép-iraki Nadzsafban, ami jelentős fejleménynek számított az iszlám és a Vatikán közötti kapcsolatokban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑