Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 08. 08.

A kereszténység legrégebbi templomait látogatta meg Fülöp atya Szíriában (képek)

2018. 08. 08.

Fülöp atya meglátogatta az 1500 méter magasan fekvő, hatalmas sziklákra épült Maaloulát. A kisváros egyike annak a három településnek, ahol még beszélik Jézus Krisztus nyelvét, a nyugati arám dialektust. Itt található két monostor, melyek a legrégebbi keresztény monasztikus épületegyüttesek közé tartoznak: a Szent Tekla- és a Szent Szergiusz és Bakhusz monostor.

Mindkét szerzetesház szomorú események tanúja volt. 2013-ban kétszer is elfoglalták a várost a dzsihadisták, tizenhárom lakost meggyilkoltak, a monostorokat kifosztották. A Szent Tekla-templomot föl is gyújtották, a Szűz Mária szobrokat ledöntötték, a falon található ábrázolásokat kalapáccsal zúzták szét, a szerzetes nővéreket pedig elrabolták. Három hónap múlva tudta kiváltani őket a kormány, de még sokáig nem jöhettek vissza a monostorukba. Fülöp atya több nővérrel is találkozott, s az egyikük megbékélten beszélte el neki a megpróbáltatásaikat.

.

A város szélén található 3. századi Szent Szergiusz és Bakhusz monostor egy korábbi, római kori pogány szentély helyén épült. A kis görögkatolikus templom ikonosztázában a világ legrégebbi ismert ikonjai foglaltak helyet. Ezeket az ősi ikonokat, a többi ikonnal és a templom többi berendezésével együtt – beleértve a kétezer éves cédrusfa ajtaját – a dzsihadisták elrabolták, a templomot teljesen kifosztották. Megrongálták az oltárt is, amely még a pogány szentélyből származott, tehát szintén kétezer éves kőépítmény. A világhírű és felbecsülhetetlen értékű ikonok nem kerültek elő, ám a négyszáz éves harang, a cédrusajtó, és néhány apróbb tárgy Bejrútban bukkant föl, melyeket egy jó szándékú és tehetős magánszemély megvásárolt és visszajuttatott a templomba.

Egy helyi lány készségesen mesélte el a templom történetét, és Fülöp atya kérésére elimádkozta óarám nyelven a Miatyánkot, illetve ugyanezen a nyelven néhány zsoltárverset is a Sokirgalmú himnuszból (135. zsoltár). Végül különösen finom, helyi édes borral kínálta a látogatókat.

.

Maaloula után egy közeli városba, Seidnayába utazott Fülöp atya. Ez az egyik legismertebb búcsújáróhely Szíriában. A kis városkában húsz templom is van. Itt őrzik az első, a hagyomány szerint Szent Lukács festette Istenszülő ikont, amely előtt folyamatos lehetőség van imádkozni. Sokan jönnek ide zarándokok, sok esetben gyermekáldást kérő édesanyák. Érdekes módon az ikon nem látható, egy díszes ezüst dobozban őrzik.

Innen egy erős kaptatóval lehet fölmenni a görögkatolikusok által őrzött szent Tamás monostorhoz. Ennek területén található a Mar Touma templom, amelynek a tetejére is ki lehet mászni a templomból nyíló remetlakon keresztül. Az utolsó mintegy száz évvel ezelőtt lakott itt.

Búcsúzásul a falu legnagyobb melkita templomát is meglátogatta Fülöp atya, ahol éppen Úrszínváltozás búcsúi ünnepére készültek. A helyi cserkészek fúvós és ütős zenekara lelkesen eljátszott néhány darabot a magas rangú vendégnek.

Görögkatolikus Szemlélet Magazin

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑