Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2016. 10. 09.

A kormányzó iszlamisták nyerték a marokkói választásokat

2016. 10. 09.

A 2011-es Arab tavasz óta másodszor tartottak parlamenti választásokat Marokkóban. Korábban a király nevezte ki a kormányfőt. 

A kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) nyerte hivatalos eredmények szerint a marokkói parlamenti választásokat a 395 tagú törvényhozásban 125 képviselői mandátumot szerezve.
A belügyminiszter szombaton bejelentette, hogy az iszlamista párt ismét nyert. Az eredmények szerint azonban egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget.

A PJD 2011-ben került hatalomra, azóta nagykoalícióban kormányzott a liberálisokkal, a kommunistákkal és a királypártiakkal az észak-afrikai államban. Az előző napi választások eredményeképpen azonban ismét más politikai erőkkel kell szövetségre lépniük az iszlamistáknak, ha továbbra is kormányozni akarnak.

– Nincs náluk jobb alternatíva. Így az emberek újra beléjük helyezték a bizalmukat. Reméljük, hogy jobban teljesítenek, mint az elmúlt öt évben – mondta egy marokkói férfi.

Csak annyit tettek, hogy kivették a pénzt az emberek zsebéből, mert minden olyan drága lett. Nem élhetünk így. A többiekkel nem volt ilyen – vélte egy asszony.

Abdelilah Benkirane miniszterelnök, aki egyben a PJD vezére is, a demokrácia győzelmeként méltatta a választási eredményt. Benkirane ugyanakkor kizárta a koalíciót a királyt támogató Autenticitás és Modernitás Pártjával (PAM), amely 102 mandátumot szerzett, és így a parlament második legnagyobb politikai erejét képzi.

„Minden más párttal viszont bármi lehetséges” – világított rá Benkirane

Mivel egyik párt sem szerzett abszolút többséget, a győztes pártnak valószínűleg koalíciós partnert kell találnia a kormányalakításhoz.

– Talán hat másik párttal koalíciót kell alakítaniuk. Lehet, hogy új választás lesz valamikor pár hónap múlva – mondta egy egyetemista.

Az öt éve elsöprő győzelmet arató miniszterelnök, egyben a kormánypárt elnöke, Abdelilah Benkirane újabb reformokat ígért kampánya során.

A PAM választási kampányban igyekezett liberális pártként bemutatni magát, és a szabadságjogok, és különösen a nők jogainak kiterjesztésével próbálta megnyerni a választókat. A párt a marokkói királyság burkolt iszlamizációjával vádolja a PJD-t.

A PJD a társadalmi és gazdasági reformok folytatását ígérte. Marokkóban komoly gondok vannak az oktatásüggyel, amelyet csak tetéz a korrupció és a magas munkanélküliségi ráta a fiatalok körében.

Pénteken körülbelül harminc párt mérettette meg magát. A választási részvétel a 16 millió regisztrált szavazójú észak-afrikai királyságban 43 százalék volt. A voksolás tisztasága felett mintegy 4500 megfigyelő őrködött.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Euronews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑