Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 08. 31.

A korrupció ellen is tüntettek Bejrútban (Képgaléria)

2015. 08. 31.

Újabb tömegtüntetéseket szerveztek a hétvégére Bejrútban. A libanoni belügyminiszter aggodalmának adott hangot, de kijelentette, mindent megtesz a korrupció ellen felvonulók biztonsága érdekében.- közölte az Euronews.

Az ország történelmében először fordult elő olyan nép megmozdulás ami nem etnikai vagy vallási alapon szerveződött. Talán most először tudott a libanoni társadalom  minden szegmense összefogni.  Ez az összefogás talán megváltoztathatja az ország politikai rendszerét is. Hiszen ma az ország politkai hatalmat, és  vallási és etnikai alapon osztják fel.

A Libanont sújtó politikai válság oka, hogy patthelyzet alakult ki a libanoni törvényhozásban és a két nagy politikai pártokat összefogó tömörülés nem tud megegyezni. Ezért a kormány tavaly óta döntés képtelen, az alapvető feladatait sem tudj ellátni. Új választásokat nem tud kiírni, és köztársasági elnöke sincs már az országnak több mint egy éve.

.

“Hibás döntéseket hoztunk a múlt szombati tüntetések alkalmával, ahogy ez ismert a nemzetközi közvélemény előtt is. Ilyen a túlzott erő alkalmazása, melynek okait részletesen ki fogjuk vizsgálni. A feltárt tények ismeretében pedig megtesszük a szükséges intézkedéseket” – fogalmazott önkritikusan Nohad Mashnouk belügyminiszter.

Egy hete a kormány lemondását követelték, mivel július közepén megszűnt a szemétszállítás, így már hegyekben áll a hulladék a libanoni fővárosban. A feldühödött tüntetők a szemétszállítással kapcsolatos cégek mögött korrupciót látnak.

A tüntetők barikádokat gyújtottak fel, a rendőrség pedig vízágyúval és könnygázgránátokkal oszlatta a többezres feldühödött tömeget. Még a hadsereget is az utcákra vezényelték.

Orientalista.hu  – Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑