Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 02. 11.

A korrupció ellen tüntettek Irakban – Öt halott és több száz sebesült (videó)

2017. 02. 11.

Az iraki rendőrség könnygáz és gumilövedékek bevetésével kergetett szét egy több ezer fős tüntetést szombaton a Bagdad központjában lévő, szigorúan őrzött Zöld Zóna közelében. A tüntetők és a rendőrök összecsapásában a hatóságok szerint meghalt egy rendőr, további hét pedig megsebesült.

Zajos tüntetések zajlanak a korrupció ellen Irakban. A feldühödött tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

A demonstrálók nagy része a síita hitszónok, Muktada al-Sadr támogatója. Követelik egy bizottság felállítását a szeptemberi tartományi választásokat felügyeletére.

A több ezer tüntető egy szeptemberre kiírt tartományi választást felügyelő bizottság átalakítását követelte, mert azzal vádolják a testületet, hogy Al-Szadr riválisának, a szintén síita Nuri al-Máliki volt miniszterelnöknek kedvez – közölték szemtanúk.

A demonstrálók szerint reformra szorul a választási rendszer Irakban. A tüntetés kezdetben békés volt, de a demonstrálók egy része meg akarta közelíteni a Zöld Zónát, amelyben számos kormányzati és nagykövetségi épület van, és azt a rendőrség már nem engedte.

A tüntetőket megállító rendőrsorfal váltotta ki az indulatot a hevesebb demonstrálókból, akik kövekkel dobálták meg a biztonságiakat.

– Kormányváltást követelünk. Hazafias emberekre kell cserélni a jelenlegi kormánytagokat, és el kell kezdeni Irak újjáépítését. A választásokat manipulálták, négyévente ugyanazok a korrupt emberek kerülnek pozícióba. Őszinte hazafiakra van szükségünk.

– mondta egy tüntető, Ali al-Saddi.

A rendőrök először könnygázt, majd gumilövedékeket vetett be a tüntetők szétkergetésére. Végül a demonstrálók egy része összecsapott a rendőrökkel.

A demonstráció szervezői szerint  öt tünető életét vesztette az összecsapásokban és több százan megsebesültek. Az erős  könygáztól több tucat embert fulladásos tünetekkel a kórházba kellett szállítani.

Muktada Al-Ssadr egyrészt mindig hevesen tiltakozott az amerikai erők iraki jelenléte ellen, az amerikai Közel-Kelet-politika ellen, másrészt rossz a viszonya az olyan iraki síita politikai csoportokkal – köztük a Haider Al-Abadi jelenlegi miniszterelnök vezette csoporttal -, amelyek szövetségesei Iránnak. Irán iraki szövetségesei közül a legerősebb Nuri Al-Maliki, aki 2006-tól 2014-ig volt miniszterelnök, és most az egyik alelnök.


Orientalista.hu – Zenobia (Euronews,MTI, Russia Today)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑