Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 12. 26.

A Közel-Keleten is ünnepelték a Karácsonyt

2018. 12. 26.

A Közel-Keleten, a háborús feszültségek és a keresztényüldözés árnyékában élő keresztény közösségek is ünnepelnek. Egyre több olyan település is benépesül, ahonnan az iszlám szélsőségesek miatt korábban elmenekültek a keresztények. Mostanra már – részben a magyar állam segítségével – több helyen elkezdődött az újjáépítés.

Ősi közel-keleti hagyományok szerint köszöntötték a karácsonyt az iraki keresztények, Moszul egyik elővárosában. A templom udvarán lobogó örömtüzet hívők tucatjai állták körül.

Ők azok, akik az elsők között tértek vissza otthonaikba, miután tavaly nyár végén az iraki hadsereg felszabadította Moszult a több, mint három éven át tartó az iszlamista terror alól. Több, mint tízezer keresztény hívő menekült el a térségből. A kifosztott, rézsben lerombolt templomokba az elmúlt egy évben kezdett visszatérni az élet.

Jézus születését ünnepelték Irak fővárosában is, ahol az ország többi részéhez képest biztonságosabb az élet. A káld katolikusok bagdadi templomában karácsony este megteltek a padsorok, a misén néhány sííta és szunnita vallási vezető is részt vett.

Vidám tömeg ünnepelt Damaszkusz keleti részében is, ahol hat év óta először nem dörögnek a fegyverek. A szíriai kormányerők áprilisban foglalták vissza a felkelőktől a városrészt, amelyet éveken át tartottak ostrom alatt. A szír főváros minden hatodik lakója keresztény, elsősorban ortodoxok, de kisebb katolikus közösség is él Damaszkuszban.

A pakisztáni Karacsiban gépfegyveres katonák őrködtek a helyi protestáns közösség legnagyobb temploma előtt. A hívőket csak alapos átvizsgálás után engedték be a karácsonyi istentiszteletre. A városban sokféle muszlim, keresztény és hindu vallási közösség él együtt. Ám az elmúlt években Pakisztánban a tálib szélsőségesek több keresztény templom ellen is követtek el merényletet a karácsonyi ünnepen.

A szomszédos Afganisztánban többezer NATO-katona tölti otthonától távol a karácsonyt. Az afgán biztonsági erőket támogató és kiképző misszió főhadiszállásán, Kabulban zenés műsorral és közös imával ünnepeltek.

Többezer kilométerrel távolabb, a kínai fennhatóság alá vont Tibet Szizhong nevű településén is ünneplik a karácsonyt. A falu lakóit francia misszionáriusok térítették át a katolikus hitre, még a 19-ik században. A templom bejáratánál hatalmas felirat szólítja fel a hívőket, hogy kövessék a pártot.

A kommunista Kínában hivatalosan vallásszabadság van, ám a hatóságok szigorú felügyelet alatt tartják az egyházakat, amelyek kötelesek együttműködni a párttal. A tibeti katolikus közösség legnagyobb problémája mégis az elöregedés. A szizhongi gyülekezet papja abban bízik, hogy a karácsonyi hagyományok megőrzéséval a fiatalok a keresztény hitet is továbbviszik a távol-keleti országban.

M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑