Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 08. 18.

A közel-keleti keresztények drámai helyzetére figyelmeztetett a lengyel elnök és az antiókiai pátriárka

2016. 08. 18.

A közel-keleti keresztények drámai helyzetére figyelmeztetett szerdán Andrzej Duda lengyel államfő és X. János antiókhiai pátriárka a varsói elnöki palotában tartott találkozójukon – közölte a lengyel közszolgálati televízió.

A mindenekelőtt Szíria és Libanon területén tevékeny antiókiai görög ortodox egyház feje kedden érkezett Lengyelországba, és hatnapos látogatása során egyebek között az ország legismertebb pravoszláv zarándokhelyén, a kelet-lengyelországi Grabarka-hegyen vasárnap részt vesz a hagyományos, hívek tízezreit vonzó búcsún.

X. János kedden – miután a varsói Teológiai Keresztény Akadémia díszdoktorává avatták – beszédében két aleppói egyházi méltóság, a 2013-ban túszul ejtett és Gregoriosz Johanna Ibrahim szír-ortodox, valamint Bulosz Jazigi (Pál) görög-ortodox püspök megoldatlan sorsára utalt, mondván: “viseljük Aleppó fájdalmát, amely immár három éve várja elrabolt lelkipásztorait”, majd hozzátette: a világ közben “csupán nézője e tragédiának”.

A lengyel államfői hivatal államtitkára, Wojciech Kolarski a találkozás előtt rámutatott: a közel-keleti keresztények azok, akik “kiváltképpen részesülnek a szíriai háború okozta szenvedésben”. Andrzej Duda szerint a közel-keleti konfliktus megoldását ennek helyszínén kell keresni, az európai államok szerepe az, hogy a Közel-Keleten a békét kieszközöljék – mondta az államtitkár.

Mint aláhúzta, a térségben élő keresztények “nagyon különös helyzetű kisebbséget alkotnak”, a konfliktus áldozataivá válnak, tömeges kivándorlásuk viszont a Közel-Kelet “kulturális tájképét változtatja meg”.

A lengyel elnök Száva metropolita lengyel ortodox egyházfő jelenlétében fogadta X. János pátriárkát.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑