Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2020. 01. 29.

A közel-keleti keresztények Kelet-Jeruzsálemet  akarják Palesztina fővárosának

2020. 01. 29.

Cipruson tartotta ülését a Közel-keleti egyházak végrehajtó bizottsága. A keresztény egységhéttel egy időben zajló találkozón a keresztényüldözéssel, a szíriai és libanoni helyzettel, Ciprus újraegyesítésével, és a független palesztin állam kérdésével foglalkoztak.

A Fides missziós hírügynökség tájékoztatása szerint Lárnakán ülésezett, II. Krizosztomosz görög ortodox érsek vendégeként a közel-keleti egyházak tanácsa, köztük II. Efrém szír ortodox pátriárka és Louis Raphael Sako bíboros, káld pátriárka.

A találkozóról kiadott záróközleményben arra szólítanak, hogy meg kell őrizni a közel-keleti keresztények hitét és reményeit.

Ugyanakkor nemcsak a keresztények szenvednek, hanem az egész térség lakossága, ezért meg kell segíteni minden kitelepítettet és migránst, aki az erőszak és a háborúk következtében elvesztette szeretteit, hogy így az egyházak továbbra is Isten gyengédségének és közelségének jelképei legyenek.

A szíriai válsággal kapcsolatban annak a reményüknek adtak hangot, hogy a helyi és a nemzetközi erők mielőbb állítsák helyre a békét és tegyék lehetővé e belső kitelepítettek, illetve a menekültek visszatérését otthonaikba.

Az ökumenikus találkozót vendégül látó Ciprus egyesítését sürgették, illetve a palesztin helyzet megoldását. Tiszteletben kell tartani a palesztinok, keresztények és muzulmánok szabad vallásgyakorlását, megállítani az illegális területfoglalást.

Ezen kívül a dokumentumban Kelet-Jeruzsálemet javasolják az önálló Palesztin Állam fővárosának. Támogatásukról biztosítják az egyiptomi lakosságot, amely az erőszak és szélsőségesség ellen küzd. Szorgalmazzák továbbá az állampolgárság elvének széles körű alkalmazását mint a polgári élet alapvető tényezőjét.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑