Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2018. 01. 05.

A közel-keleti keresztények sebei lassan gyógyulnak

2018. 01. 05.

Személyesen kell ott lenni Irakban és Szíriában, fontos, hogy az üldözött közösségek is érezzék, nincsenek magukra hagyva – mondta el a Magyar Hírlapnak a CitizenGO nevű nemzetközi keresztény szervezet magyarországi kampányfelelőse.

Zaymus Eszter arról beszélt, hogy a magyar kormányt kivéve a nemzetközi közösség lassan ébred rá, hogy baj van, és a „nulladik lépés” az lenne, ha elismernék, hogy népirtás történt, noha az Iszlám Állam (ISIS) keresztény áldozatainak témája nem „trendi”.

Sokan elmenekültek, kétezer éves közösségek szűntek meg az Iszlám Állam terrorja miatt, Irakban például radikálisan csökkent a számuk.

„Nincs jövő számunkra ebben az országban, el kell hagynunk az otthonunkat”

– még azok a keresztények és jezidik is ezt mondták, akik az ISIS tombolásától távol vészelték át az elmúlt éveket – fejtette ki a keresztény civil szervezet kampányfelelőse.

Az ottaniak konkrét, hosszú távú projektekben kérik a segítségüket. Számos humanitárius programjuk mellett kongresszusokat is szerveznek, illetve kormányzati szereplőkkel működnek együtt, ahol lehet.

Zaymus hozzátette: próbálják a médiában és a politikában is erősíteni a témát, százezrek által támogatott petíciókkal alátámasztva elvinni az emberek hangját a döntéshozókig. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, nem függetlenül a civilek nyomásgyakorlásától, ezért most külön feltáró csoporttal vizsgálja, hogy népirtás volt-e, ami a keresztények, jezidik ellen folyt az ISIS rémuralma alatt.

A magyar kormányon kívül viszont állami szinten kevesen segítenek, talán a diszkrimináció vádjától félnek a politikusok, vagy az egyház és az állam szétválasztása fontosabb az emberéleteknél – mondta el a lapnak a szervezet képviselője.

Magyarország helyben segít az üldözötteken, a kormány mintegy 2,5 milliárd forintot fordított a közel-keleti keresztények támogatására az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság létrehozása óta.

A magyar kormány ösztöndíjprogramjában nyolcvan közel-keleti és afrikai fiatal európai színvonalú tudást szerezve vesz részt hazájának újjáépítésében.

December 30-án pedig bejelentették, hogy a kormány 620 millió forinttal támogatja Szíriában az aleppói görög katolikus érsekség iskolaépítési programját.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑