Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 08. 25.

A közel-keleti konfliktus hatására jelentősen javul a helyi levegőminőség

2015. 08. 25.

A közel-keleti konfliktus nem várt következményeként javul a levegőminőség a térség néhány országában – derült ki egy új tanulmányból.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Aura nevű műholdjának ózonmegfigyelő műszere (OMI) révén a szakemberek 2004 óta rendkívüli precizitással tudják nyomon követni a légköri szennyező anyagok mennyiségének változását.

A Science Advances című folyóiratban közölt tanulmány készítői a műhold által közvetített adatokat elemezve vizsgálták meg, hogy a gazdasági, politikai és katonai tevékenységek, hogyan befolyásolták a szennyező anyagok légköri mennyiségét a Közel-Keleten és annak környékén az elmúlt tíz évben.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező nitrogén-oxidok szintjét megfigyelve a kutatók meglehetősen összetett és előre nem látott képet kaptak.

Szíriában például, ahonnan emberek millió próbáltak elmenekülni a harcok elől 2011 óta, a nitrogén-dioxid szintje mintegy 50 százalékkal csökkent a légkörben Damaszkusz és hasonlóan drasztikus arányban Aleppó felett. A szomszédos Libanonban ugyanakkor mintegy 30 százalékkal emelkedett az érintett gáz légköri mennyisége a menekültek beáramlásának következtében. A kutatók szerint ez rendkívül szokatlan, ugyanis Libanon gazdasági fejlődése jelentősen visszaesett az érintett időszakban.

“Nő az energiafogyasztás, a közúti forgalom, több az autó, ami jelentős részben felelős a növekedésért” – magyarázta a tanulmányt vezető Jos Lelieveld, a mainzi Max Planck Kémiai Intézet munkatársa.

A Görögországhoz hasonló államok esetében a globális recesszió és az új természetvédelmi törvények játszanak jelentős szerepet a változásban. Hasonlóan Szaúd-Arábiában és Izraelben.

Irak esetében ugyanakkor egyértelműen visszatükröződik az Iszlám Állam felemelkedése a levegőminőségi adatokban. “A Bagdadtól délre fekvő Kerbelában, amely döntően síiták lakta terület, folyamatosan nő a légköri szennyező anyagok mennyisége” – mondta a szakember. Hozzátette: “ha azonban a Bagdadtól északnyugatra elterülő területet nézzük, amely az Iszlám Állam kezében van, láthatjuk, hogy teljesen más irányba haladnak a dolgok – minden országnak meg van a maga története”.

A szakemberek rámutattak, hogy a nitrogén-oxidok légköri mennyiségének csökkenésével párhuzamosan előfordulhat, hogy az emberek ártalmasabb és olcsóbb tüzelőanyagokhoz folyamodnak.

A kutatók szerint eredményeik hasznosak lehetnek a globális kibocsátások hatásainak előrejelzéseiben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

Back to Top ↑