Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 10. 20.

A Köztársasági Gárda  terroristákra csapott le Der Al-Zour tartományban

2014. 10. 20.

A Szíriai Köztársasági Gárda (Al-Harssz Al-Dzsumhurri Al-Szuri) 104. (légi deszant) dandára lecsapott az “iraki és levantei iszlám állam (ISIS) fegyvereseire Haveja Szakr faluban, Der Al-Zour tartományban, megsemmisítve három darab terepjárót (“Pick up”), amelyek 12,7×107 mm-es űrméretű DSK nehéz géppuskákkal voltak felszerelve és lerombolt egy ISIS terroristák által használt fedezéket. A 104. dandár csütörtök reggel indított hadműveletet az ISIS terroristái által megszállt faluban a Szíriai Légierő szükséges tűztámogatásával, hogy szétzúzzák a vahabita fegyveresek részéről a frontvonal és a falu irányába haladó erősítést.

Csütörtök éjjel a 104. dandár katonái számottevő sikert értek el, amikor elfoglalták a faluban az ISIS elrejtett vezetési pontját. Nagyon sok vahabita fegyveres halt meg a heves ütközetben, közöttük négy dzsihadista harctéri parancsnok képtelen volt elmenekülni a vezetési pont épületéből. Egy katonai forrásunk szerint 33 fő ISIS fegyveres igazolhatóan meghalt a tegnapi tűzharcokban, 15 fő másik a 104. dandár fogságába esett. Ezzel szemben a Köztársasági Gárda 9 fő katonáját vesztette el, közöttük 2 tisztet, a harcokban. (Nyugodjanak békében mártír bajtársaink!)

Halott ISIS terroristák, akiket név szerint azonosítottak (angol átírásban):

 1. Abu Bakr Al-‘Iraqi (vezető)
  2. Abu ‘Ali Al-Faransi (francia állampolgár)
  3. Abu ‘Azzam Al-‘Iraqi (vezető)
  4. Abdel-Rahman Abu Qatada
  5. Ayham Al-Jassim (volt FSA tag, vezető)
  6. Safr Al-Mufti
  7. Radwan Al-Hussein
  8. ‘Alaa Al-Ghareeb
  9. Hassan Al-Kurdi
  10. ‘Usama Hameed
  11. Marwan As’ad
  12. Yousif Jihaad

Elfogott ISIS terroristák (szerencséjük, hogy a Hadsereg fogságába estek, törzsi felkelők ítélet nélkül felkoncolták volna mindet):

 1. Ahmad Zaher Al-Shameet
  2. Hassan Halaat
  3. Khalid Jamawa’a
  4. Mashna Halaat
  5. Manaf Rabaah
  6. ‘Umar Sha’aban
  7. Saddam Al-Janeed
  8. Ahmad Al-‘Ali
  9. Fou’ad Wahbi
  10. Hameed Halaal
  11. Mohammad Al-Janeed
  12. Mura’ayy ‘Abbas
  13. Ghazi Fouaz
  14. Aymen Shaker
  15. Baha’a Mohammad Shaker

 A Köztársasági Gárda 104. dandárának harccsoportja Iszam Zaher Al-Din tábornok úr parancsnoksága alatt szeptember elején érkezett Der Al-Zourba, hogy visszaverjék az Irak felől beáramló ISIS terroristák támadásait és stabilizálják az Eufrátesz mentén húzódó arcvonalat segítve ebben a 17. gépesített hadosztály 137. dandárnak harcát. A város repülőtere kulcsfontosságú a vahabita hódítók elleni harcban, sikerült felmenteni. Azóta a Hadsereg több negyedet visszafoglalt és ellenőrzi az Eufrátesz folyón a Szakver-sziget nagyobb részét, amit júliusban szállt meg az ISIS terrorszervezet. A csatolt baloldali kép a friss helyzetet ábrázolja, a jobb oldali rajz a júliusi állapotot Der Al-Zourban.

orientalista.hu   Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑