Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2023. 04. 28.

A kurdok is Erdogan kihívója mögé sorakoztak

2023. 04. 28.

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) által vezetett pártszövetség pénteken bejelentette, hogy a fő ellenzéki elnökjelöltet, Kemal Kilicdaroglut támogatja a május 14-re kiírt választásokon.

A Munka és Szabadság Szövetsége nevet viselő összefogás közleményét egy másik tagpárt, a Zöldek és Bal Jövő Pártja tette közzé a hivatalos Twitter-fiókján.

Kiemelték, hogy Törökország történelmének legfontosabb választása felé halad, mint írták, egy “autoriter és fasiszta felfogással szemben”.
A HDP és parlamenten kívüli szövetségesei márciusban már közölték, hogy nem állítanak elnökjelöltet, amellyel hallgatólagosan Kilicdaroglu mellett foglaltak állást a jelenlegi államfő, Recep Tayyip Erdogan ellenében.

Pervin Buldan, a HDP társelnöke akkoriban úgy fogalmazott, hogy “történelmi felelősségünket teljesítjük az egyszemélyi vezetés ellen”.

Kilicdaroglut – a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét – egy másik ellenzéki pártszövetség jelölte Erdogan kihívójaként. Az Erdogan vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) immár két évtizede áll az ország élén.

A török vezetés a HDP-t, amely a harmadik legnagyobb párt a törvényhozásban, évek óta a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) “politikai kirakataként” kezeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért.

A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

A legfelsőbb bíróság egyik ügyésze, Bekir Sahin, terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva 2021 márciusában a HDP feloszlatását célzó eljárást kezdeményezett az alkotmánybíróságnál. A testület 2021 júniusában befogadta a keresetet.

A HDP feloszlatásáról szóló per még nem zárult le.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑