Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 02. 19.

A kurdokat vádolja a török kormány az ankarai merénylet elkövetésével

2016. 02. 19.

A török kormányzat a kurdokat vádolja azzal, hogy szerdán a török főváros, Ankara központjában öngyilkos merénylőt küldtek egy katonai konvoj ellen, az esti csúcsforgalomban. A kurdok visszautasítják a vádakat, mondván, hogy erre az államnak semmilyen bizonyítéka nincsen, és nem is lehet ilyen rövid idő alatt.

Törökország állítása mögött politikai okok (is) rejtőzhetnek, ugyanis Ankara retteg attól, hogy Irakban és Szíriában a kurdok megerősödve képesek lesznek független államot létrehozni, ezzel felerősítve a törökországi, erős elnyomás alatt élő kurd kisebbség elszakadási törekvéseit.

A kurd YPG szerint a kormányzat csak ürügyet keres arra, hogy offenzívát indítson Szíria, és azon belül is a kurd területek ellen azután, hogy ők nem intéztek válaszcsapásokat a török bombázások után, annak ellenére, hogy szerintük a török kormánynak a provokatív lépésével ez volt a célja – hogy aztán önvédelem néven lerohanhassák Észak-Szíriát.

Recep Tayyip Erdogan kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint titkosszolgálati információk szólnak a kurdok ellen, azonban ezeket az adatokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Törökország az állítólagos támadásra gyorsan megküldte a választ: csütörtökön török vadászgépek bombázták az YPG iraki állásait, a szíriai kurd területeket pedig tüzérségi ágyúkkal lőtték. A helyzet azért különösen kényes, mert a kurdok elméletileg Amerika szövetségesei, Ankara pedig úgyszintén – a jelen helyzetben így Ankara könnyen elszabadult hajóágyúvá válhat, mely a háborúban érdekelt felek közül mindenki érdekeit sérti.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑