Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2019. 02. 05.

A legfontosabb szunnita vallástudóssal tárgyal Ferenc pápa

2019. 02. 05.

Az Egyesült Arab Emírségekbe utazott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő hétfőn megbeszéléseket folytat az ország koronahercegével, Mohammed bin Zayeddel, valamint a kairói Al-Azhar mecset és egyetem főimámjával, Ahmed al-Tayebbel is. Al-Tayeb az egyik legfontosabb szunnita vallástudós, 2018-ban a világ legbefolyásosabb muszlimának választották.

Az Al-Azhar egyik korábbi tisztségviselőjét, Mohammed Mahmúd Abdel Szalámot Ferenc pápa kitüntetésben részesítette, amiért segített szorosabbá tenni a kapcsolatot az egyetem és a katolikus egyház között.

A pápa korábban úgy fogalmazott, hogy útjával új fejezetet szeretne nyitni az iszlám és a kereszténység történetében. Azt mondta, testvérként érkezik az Arab-félszigetre, az Emírségek részvételével zajló jemeni polgárháborút viszont elítélte. Az ország külügyminisztere, Anwar Gargash a twitteren üdvözölte a pápa üzenetét, és a decemberben Stockholmban elfogadott fegyverszünet betartását szorgalmazta:

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki hivatalos látogatást tett az Arab-félszigeten.

Az Egyesült Arab Emírségekben rengeteg bevándorló él, akik közül körülbelül egymillióan keresztények. Jelenleg mindössze nyolc katolikus templom van az országban, de a helyi keresztények helyzete még így is az egyik legjobb a térségben.

Az egyházfő kedden szentmisét is tart Abu-Dzabiban. A rendkívüli eseményre több mint százezer embert várnak.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo a vallások közötti béke történelmi pillanatának nevezte a pápa látogatását:

A katolikus egyházfő hamarosan ismét muszlim országba utazik, márciusban Marokkóban tesz látogatást.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑