Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2018. 09. 06.

A “leprások édesanyjára” emlékeznek Pakisztánban

2018. 09. 06.

Ruth Pfau nővér, a “leprások édesanyja” értékes tevékenységének állítanak emléket Pakisztánban. A német szerzetesnő egész életét a lepra elleni küzdelem missziójának szentelte az ázsiai országban.

Halálának első évfordulóján Joseph Coutts bíboros, Karacsi érseke az elmúlt napokban szentmisét mutatott be a főváros Szent Patrikról elnevezett székesegyházában kétszáz hívő részvételével. “Ruth Pfau nővér egész életét betegeinek és azoknak a személyeknek adta, akikkel együtt dolgozott.

Az egész országot körbeutazta, hogy elérje és gyógyítsa a leprában szenvedő betegeket” – emlékeztetett a bíboros. A szerzetesnő szavaira utalt, aki így fogalmazott: “Orvosként nemcsak az a feladatom, hogy orvosságot adjak az embereknek. Szeretném azt is látni, hogy ezek a személyek visszatérnek mindenkori életükbe.”

A bíboros továbbá kiemelte, hogy Pfau nővér szerint a leprás betegek emberek és meggyógyíthatók. Mindig védelmezte emberi méltóságukat és csodálatos örökséget hagyott maga után.

57 év a leprások szolgálatában

Dr. Ruth Katherina Martha Pfau Németországban született 1929-ben. 1957-ben csatlakozott a Szűz Mária szíve leányai rendhez. 1960-ban küldték Dél-Indiába missziós szolgálatra, de vízum problémák miatt Karacsiban ragadt. Azóta a családjuktól elhagyatott leprás betegeknek szentelte életét, Afganisztánba is átjárva. 57 éven keresztül Pakisztánban teljesített szolgálatot.

87 éves korában 2017. augusztus 10-én hunyt el. Fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhetően az Egészségügyi Világszervezet 1996-ban Pakisztánt az egyik első ázsiai országnak nyilvánította, amely korlátok között tudta tartani a leprát. Ruth Pfau nővér létrehozta a Maria Adelaide Lepra Központot, amelynek mára 157 intézete van Pakisztánban.

.

Számos kitüntetés és állami temetés érdemei elismeréseként

A nemzetnek tett jelentős szolgálatának köszönhetően számos kitüntetésben részesült és 1988-ban pakisztáni állampolgárságot kapott. Az első nő és a harmadik személy Pakisztánban, aki állami temetésben részesült Mohammad Ali Jinnah, Pakisztán alapítója és Abdul Sattar Edhi, ismert szociális munkás mellett.

A Sindh kormány a német nővérről nevezte el Karacsi kórházát. 2018 májusában pedig a pakisztáni nemzeti bank az 50 rupiás pénzérmén Pfau nővérnek állított emléket.

Vaticannews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑