Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2019. 11. 01.

A libanoni elnök elfogadta Hariri lemondását

2019. 11. 01.

Michel Aoun libanoni elnök elfogadta Saad Al-Hariri miniszterelnök lemondását, azonban a kormánytól azt kérte, hogy ügyvivő kormányként továbbra is működjön ameddig meg nem alakul az új kormány. Ezt a libanoni elnök hivatala jelentette be szerdán.

Az alkotmány szerint is ügyvivő kormányként kell működnie a Hariri kabinetnek ameddig új kormány nem alakul. Az elnöknek pedig el kell kezdenie a parlamenti egyeztetést az új miniszterelnök kinevezésével kapcsolatban.

Eközben a libanoni hadsereg felhívást tett közzé, melyben felszólítja a tüntetőket a jelentősebb fennakadások megszüntetésére azért, hogy Bejrútban vissza lehessen térni a normális élethez. Erről a libanoni Al-Manar csatorna számolt be.

Saad Hariri miniszterelnök a 13 napja tartó tüntetések hatására adta be lemondását az államfőnek. A tiltakozások miatt ugyanis bejelentette, hogy Michel Aoun elnöknek benyújtja saját, és kormánya lemondását. A miniszterelnök erről kedden egy televíziós beszédben tájékoztatta a libanoni népet.

A tüntetések október 17-én kezdődtek az ország egyre rosszabb pénzügyi helyzete miatt. Libanonban a bankok, az iskolák és az üzletek tizedik napja zárva tartanak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑