Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 08. 08.

A libanoni Hezbollah vezetője a konfliktus elmérgesedésre figyelmeztetett Izraellel

2021. 08. 08.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője a konfliktus elmérgesedésre figyelmeztetett a libanoni síita szervezet és Izrael között szombat este az al-Manár libanoni televízióban közvetített beszédében.

“Nagyon veszélyes, tizenöt éve nem látott fejlemény volt az, ami az utóbbi napokban történt” – jelentette ki Naszralláh.

Mint mondta, a Hezbollah nem kíván háborút, de készen áll erre az eshetőségre és nem fél ettől.

Az Iránnal szövetséges radikális szervezet vezetője azzal indokolta a pénteki rakétatámadást Libanonból Észak-Izrael területére, hogy így akartak erőegyensúlyt teremteni “megfelelő, arányos választ adva”.

Hangsúlyozta, hogy Izrael lakatlan térséget bombázott csütörtökön, és a Hezbollah is így cselekedett, amikor pénteken a Séba farmok térségét lőtte. Szakértők szerint ez azt jelezheti, hogy a két állam nem kívánja a feszültség elharapódzását. Szombaton már nem voltak rakétaindítások.

Mindazonáltal Naszralláh nem zárta ki a helyzet elmérgesedésének lehetőségét.

Eddig nem voltak áldozatok a kölcsönös csapásokban. Felbőszült libanoni falusiak azonban megállítottak és lefoglaltak egy teherautóra szerelt rakétavetőt a Hezbollah pénteki támadása nyomán.

Naszralláh élesen bírálta a történteket. A libanoni hadsereg saját közlése szerint négy gyanúsítottat vett őrizetbe a szomszédos állam területe ellen végrehajtott csapásokkal összefüggésben.

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. A két ország között hivatalosan továbbra is hadiállapot áll fenn, a határon időnként előfordulnak különböző incidensek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑