Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2024. 07. 09.

A marokkóiak több mint harmada a kivándorláson gondolkodik

2024. 07. 09.

Minden harmadik marokkói tervezi azt, hogy elhagyja hazáját, és Európában vagy az Egyesült Államokban próbál letelepedni. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint azonban a valódi problémát a szubszaharai térségből menekülők okozhatják, akik egyre nagyobb számban érkeznek Marokkóba.

Az Arab Barometer június 7-én közzétett felmérése szerint a marokkói lakosság 35 százaléka gondolkodik a kivándorláson.

“A marokkóiak többsége Nyugat- és Dél-Európába, valamint az Egyesült Államokba szeretne vándorolni, mivel Marokkóban olyan strukturális és gazdasági kihívások, problémák merültek fel az elmúlt években, amelyek nem úgy tűnik, hogy meg fognak oldódni a közeljövőben” – mondta Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az InfoRádióban.

A kutató hozzátette, vannak egyéb problémák is, mint például a több mint hat éve tartó szárazság, a földek kiszáradása, és az emiatt folyamatosan zsugorodó mezőgazdaság. Nagyon sok marokkói veszíti el a munkáját, magas a munkanélküliségi ráta, magas az infláció, drágák az élelmiszerek, vagyis gazdasági okok miatt hagyják el a hazájukat. Azt is megjegyezte, hogy nagyon sok földművessel találkoztak az intézet munkatársai is, akik elvesztették a megélhetésüket

Marokkó problémáit szaporítja, hogy sokan érkeznek ideiglenesen a szubszaharai térségből, hogy aztán onnan tovább vándoroljanak Európába. Tárik Meszár szerint elsősorban Spanyolországba szeretnének a Marokkó felől érkező bevándorlók eljutni. Kiemelte a Kanári-szigeteket, valamint Ceuta és Melilla enklávékat mint célpontokat. Ezek a területek Marokkóba ékelődnek, vagyis az afrikai kontinensen találhatók, de spanyol felségterületek, vagyis az Európai Unióhoz tartoznak, emiatt sokan próbálják meg megmászni, átvágni az ott lévő kerítéseket, és így európai területre jutni.

A kutató elmondta, nagyon sokan érkeznek Marokkóba Guineából, Szenegálból vagy más fekete-afrikai országokból. Leszögezte: az igazi veszélyt azok a szubszaharai afrikaiak jelentik, akiknek egy része ideiglenesen letelepedik Marokkóban. Viszont ha Afrikából nagyobb tömegek indulnak el a romló gazdasági helyzet vagy az éghajlati problémák miatt, akkor nem biztos, hogy Marokkó mindenkit fel tudna tartóztatni.

Tavaly Marokkóban körülbelül 75 ezer migránst tartóztattak fel a hatóságok, ami 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Infostart

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑