Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 12. 31.

A mártírok éve: 2016

2016. 12. 31.

Megközelítőleg kilencvenezer keresztényt gyilkoltak meg a hitük miatt bolygónkon ebben az évben: ez azt jelenti, hogy átlagosan hatpercenként egy keresztény halt vértanúhalált 2016 folyamán – erről szól az a tanulmány, melyet a CESNUR vallás és társadalomkutató központ tett közzé.

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon továbbra is – erről beszélt Massimo Introvigne, a CESNUR igazgatója a Vatikán Rádiónak. A katolikus egyházhoz köthető intézmény adatai szerint körülbelül 500 000 kereszténynek nem adatik meg a lehetőség vallásának szabad gyakorlására.

christiansA szír keresztényüldözés egyik ikonikussá vált képe: a lerombolt templomában imádkozó szír férfi

Introvigne arról is beszélt interjúja során, hogy a 2016-ban meghalt keresztények 70%-a az afrikai törzsi háborúknak köszönhetően halt vértanúhalált, ez javarészt azzal magyarázható, hogy a helyi Krisztus-hívők nem hajlandóak fegyvert fogni, így könnyű prédát jelentenek az állig felfegyverzett katonai milíciák számára.

A maradék 30% (megközelítőleg 27 000 ember) terrortámadások, valamint keresztény települések lerombolása során halt meg, illetve, ezen mártírok egy része az egyes államokban kiterjedt keresztényüldözés következtében lett halálra ítélve és kivégezve.

Az igazgató ugyanakkor arról is beszélt, hogy bár a 90 000 még mindig hatalmas szám, a tavalyi 105 000-hez képest javulni látszik a tendencia. Ugyanakkor, azt is beismerte, hogy a tanulmány még nincs kész, az eddigi adatokban a kínai és indiai keresztényüldözés áldozatai még nincsenek benne (ezekben az országokban az evangéliumi keresztény közösségek csak föld alatt működhetnek, bár Kínában létezik keresztény egyház, azonban, ez a kommunista rezsim felügyelete alatt áll, mely csak egy meglehetősen kilúgozott verzióját engedélyezi a kereszténységnek – s ez a hívők számára nem elég, nem is lehet elég).

A CESNUR ígéretet tett arra, hogy a teljes tanulmányt közzéteszi 2017. januárjában.

Szíriában továbbra is súlyos a keresztények helyzete

Introvigne az interjú során kitért a szíriai és iraki helyzetre is, s arról is beszélt, hogy a katolikus egyház megfontolás alá vette azon keresztények szentté avatását, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége következtében vesztették életüket.

aleppo2A szír katolikusok “mérsékelt lázadók”  által súlyosan megrongált székesegyháza Kelet-Aleppoban

Korábban az év folyamán Aleppo káld pátriarkája, Antoine Audo is megkongatta a vészharangokat, amikor arról beszélt, hogy a már öt éve húzódó szíriai háborúnak köszönhetően Assad országában a keresztények száma 1,5 millióról 500 000-re csökkent.

Az országban maradt keresztények zöme jelenleg a szír kormányerők által ellenőrzött területeken tartózkodik, a „mérsékelt lázadók” ugyanis a az al-Nuszra Fronthoz és az ISIS-hez hasonlóan kiterjedt keresztényüldözésbe kezdtek az általuk elfoglalt régiókban: akiket nem végeztek ki, azokat egyszerűen elűzték otthonaikból.

aleppo1Az aleppoi Szent György templom kiégett belső tere

Az országból elmenekült keresztények nagy része pedig különféle közel-keleti menekülttáborokban tengeti életét (ezek nagy része Jordániában található): ők rendkívül rossz körülmények között várnak arra, hogy hazájukban újra béke legyen, s helyreálljon a korábbi szekuláris államrend, ugyanis csak ritka kivétel az, hogy valakinek legyen pénze az embercsempészekre, és még pénzzel sem veszélytelen az Európába való bejutás kísérlete: nem egy és nem kettő olyan esetről tudni, amikor vagy maguk a bevándorlók, vagy az embercsempészek végeztek azon menekültekkel, akikről kiderült, hogy keresztények, s az ismert esetek száma valószínűleg csak töredéke az ilyen incidensek valós számának.

Számukra reménysugár lehet az a tűzszünet, melyet orosz-török közös kezdeményezés hatására kötöttek egymással a kormányerők és a velük szembenálló iszlamista katonai csoportok – azonban, ha ez a törékeny megállapodás hosszú életű is lesz, s a kormányerők ki tudnak egyezni a „mérsékelt lázadókkal”, akkor is még hosszú évekig elhúzódhat az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front nevű szunnita terrorszervezetek elleni háború.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑