Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 11. 03.

A megszállt Palesztinából Libanonba zarándokolnak a keresztények

2017. 11. 03.

Keresztény arabok százai látogatnak a megszállt Palesztinából jordániai átszállással és a Palesztin Hatóság papírjaival a szomszédos Libanonba turistautakra, noha a két ország között ellenséges a viszony, és nincsenek diplomáciai kapcsolatok – jelentette a Haaretz című újság csütörtökön.

Az egy éve kezdődött szervezett utazások résztvevői autóbuszokkal Jordániába utaznak, majd Ammánból Bejrútba repülnek, ahol egyhetes keresztény zarándoklaton vesznek részt.

A libanoni látogatások története 2014-re nyúlik vissza, amikor Bechara Butrosz al-Rahi libanoni maronita keresztény pátriárka elkísérte Ferenc pápát szentföldi zarándoklatára, majd Haifától Jaffáig sorra látogatta az Izraelben élő keresztény közösségeket.

Találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is, akivel megvitatta az plaesztin keresztények libanoni látogatásainak kérdését, noha Izrael ellenséges országként határozza meg északi szomszédját.

Izraeli állampolgárok elvileg nem utazhatnak ellenséges országokba még külföldi utazási okmányokkal sem, de a hatóságok nem foglalkoznak a törvény megsértőivel, amennyiben nem követnek el a zsidó állam biztonságát veszélyeztető vétséget.

A szervezett zarándoklatok utasait először összeírják a templomokban, majd a Palesztin Hatóság útlevelet állít ki a nevükre, amelyet Jordániában lepecsételnek a hatóságok, és azokkal folytatják tovább útjukat Libanonba.

Havonta egy, de néha két ötventagú csoport látogatott el az elmúlt évben Libanonba, az 1800 dollárba (mintegy félmillió forintba) kerülő zarándokútra, amely felett eddig mindkét országban szemet hunytak a hatóságok.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑