Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2024. 07. 05.

A Moszad vezetője Katarban tárgyalt a tűzszünetről

2024. 07. 05.

 

A közel-keleti fegyverszünet megteremtéséből az izraeli titkosszolgálat is kiveszi a részét. Dohába látogatott a Moszad vezetője, David Barnea. Ez a tárgyalás kulcsfontosságú lehet mind a Hezbollahhal, mind a Hamásszal való fegyvernyugvás elérésében.

Szajed Haszan Naszrallah, a Hezbollah és Halíl al-Hajja, a Hamász helyettes vezetőjének tárgyalásáról, akik Libanonban találkoztak és megvitatták a gázai és libanoni helyzetet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Moszad vezetőjét, David Barneát küldte egyedül Katarba, hogy vizsgálja meg a Hamász ajánlatát, mely végre lezárná a közel kilenc hónapja tartó konfliktust. Barnea Dohában a katari miniszterelnökkel, Mohamed bin Abdulrahman al-Thanival tárgyalt – részletezte a The Guardian.

Az Egyesült Államok is magas elvárásokat fűz Izrael és a Hamász tárgyalásaihoz, utóbbi utolsó fegyverszüneti ajánlatát áttörésként értékeli. Egy lehetséges gázai fegyverszünet a Hezbollah és Izrael közötti deeszkalációt is jelentené.

A nézőpontok fokozatosan közelednek egymáshoz, három szakaszból épülne fel a fegyverszünet:

  1. A Hamász szabadon engedi az időseket, a betegeket és a nőket, cserébe az izraeliek visszavonulnak a gázai városokból, valamint a palesztin foglyokat szabadon bocsátják. Ez egy hathetes időszak lenne.
  2. Mindkét fél elengedné a maradék túszokat, valamint a saját halottjaikat is eltemetnék. Az ellenségeskedéseket végleg befejeznék, a gázai övezetből az izraeliek teljesen visszavonulnának.
  3. Az utolsó szakasz pedig Gáza újjáépítése lenne.

Index

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑