Cadmus fordítás Cadmus
Fülöp-szigetek

2017. 08. 15.

A muszlim férfi, aki az Iszlám Állam elől mentette a keresztényeket a Fülöp-szigeteken

2017. 08. 15.

Hősnek nevezik a helyi és a nemzetközi lapok Norodin Lucmant. Ő azonban nem tartja magát annak.

Szerinte semmi hősies nincs abban, ha az ember megment 64 keresztényt az ISIS fegyvereseitől Marawiban, ahol a terrorszervezet az úr.

Lucman, aki iszlám jogot tanult Mekkában, az Al-Arabiya hírtelevíziónak beszélt arról, hogy csak a kötelességét végezte. Mert az iszlám azt tanítja, hogy senki élete nem értékesebb a másik emberénél.

“Nem játszottam a hőst. Csak megtörténtek a dolgok. Otthon ültem a házamban, amikor Marawiban kitörtek a harcok. Tudtam, hogy keresztények dolgoznak a környékbeli épületeken ácsként vagy építőmunkásként. Azt mondtam az embereknek, hogy hozzák őket hozzám, nehogy kereszttűzbe kerüljenek.”

Marawiban az ISIS-nek hűséget esküdött fülöp-szigeteki szélsőségesek lázadtak fel május végén a kormány ellen. A többnyire nagyon fiatal fegyveresek kivégeztek minden keresztényt, aki az útjukba került és nem tudta idézni a Koránt.

Kezdetben Lucman és muszlim alkalmazottai azt hitték, hogy néhány nap múlva helyreáll a rend. A 44 kereszténnyel együtt 74-en rekedtek a házban, mindössze egy hétre való élelemmel. Amit elkezdtek porciózni, de amikor még a 12. napon is szóltak a fegyverek, már aggódtak. Közben a víz is elfogyott.

Hamar világossá vált, hogy valamit tenni kell. Lucman, aki a helyi muszlimok egyik vezetője is, úgy döntött: evakuálnak. Mindenkit elvisznek a városrészből. És tanítani kezdte a szomszédokkal együtt a keresztényeket a Korán néhány sorára. Akkor már nők is voltak köztük, a környékről a házába menekültek a keresztény családok.

Amikor útnak indultak, a férfiak vitték a gyerekeket, míg a nők mögöttük mentek hidzsábban, fátyolban. A tetőkről orvlövészek nézték őket, miközben a szabadságba vonultak. Már látták a hidat, amelyen átkelhettek a másik városrészbe, a biztonságba, amikor az ISIS fegyveresei elállták az útjukat.

Szerencsére az egyikük felismerte Lucmant – aki korábban muzulmán politikus is volt és vallási vezetőként is nagy tiszteletnek örvendett a Fülöp-szigetek déli részén. Így aztán a fegyveresek bántatlanul átengedték a csapatot.

A harcok elől menekülnek az emberek Mindanao szigetén

Az Iszlám Állam elhagyja a Közel-Keletet

Az ISIS-hez kötődő Maute terrorcsoport a régebb óta ténykedő szélsőséges csoporttal, az Abu Szajaffal együtt május 23-án indított támadást Marawi városa ellen. Egy hét múlva már 389,300 ember menekült el előlük. A Marawiért vívott harcban 562 iszlamista, 45 civil és 128 katona halt meg a fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője szerint.

A Délkelet-Ázsiával foglalkozó megfigyelőket nem lepte meg a 12 héttel ezelőtt kezdődött támadás. Azt mondják, hogy a Közel-Keleten elszenvedett vereségei, az iraki Rakka és a szíriai Moszul kényszerű feladása után még keletebbre tekint az Iszlám Állam. Főként a Fülöp-szigetek és Indonézia felé, miközben az al-Kaida Nyugat- és Észak-Afrikában erősíti az állásait.

A Fülöp-szigetek elnöke, Duterte éppen Moszkvában járt, amikor kitört a lázadás országa déli vidékein. Egyből megszakította az útját. Hazatért és hadiállapotot hirdetett ki Mindanao szigetén. Sokan tartanak attól, hogy visszatérhet az ország sötét múltja, mikor is Ferdinand Marcos a hetvenes években szintén bevezette a hadiállapotot, a lépést pedig az emberi jogok semmibe vétele, erőszak és korrupció követte.

Lucman szerint nem ő volt az egyetlen, aki keresztényeket mentett. Más muzulmán munkaadók is megtették azt, amit ő. A férfi egyébként ironikus módon éppen akkor volt a mekkai egyetem hallgatója, amikor Oszama bin Laden. De tanult Kairóban is. Azt mondja, arra tanították, hogy a muszlimok és a keresztények testvérek a vallásban. “A Korán is azt írja, hogy meg kell védenünk más vallások híveit, hisz ők is az emberiség részét képezik. A mostani harc sem keresztények és muszlimok közt folyik a Fülöp-szigetek déli részén. Hiszen sok muzulmán sietett, hogy segítsen honfitársain” – mondja Lucman, aki továbbra sem tartja hősnek magát.

Orientalista.hu – Globoport

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑