Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 05. 13.

A Muszlim Testvériségnek szállító fegyverkereskedőket fogtak el Boszniában

2016. 05. 13.

Öt férfit tartóztattak le csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta részében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyvereket csempésztek Svédországba – jelentette a boszniai sajtó pénteken.

A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége pénteken megerősítette, hogy az elfogottakat illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják. Nem hivatalos információk szerint a csempészek Svédországban a Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet tagjainak adták el a fegyvereket.

A Wolf RS fedőnevű akció keretében egy héttel korábban Svédországban is őrizetbe vettek egy boszniai származású férfit, két másik után pedig még nyomoznak.

A rendőrség hét helyet vizsgált át, és jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert foglalt le.

A Vecernje Novosti című szerb napilapnak Dzevad Galijasevic terrorelhárítási szakértő elmondta, hogy a Muszlim Testvériség az egyik legnagyobb felvásárló a feketepiacon. A szervezet majdnem száz éve létezik, és Bosznia-Hercegovinában is mintegy hetven éve jelen van az egyik ága, az Ifjú Muszlimok (Mladi muslimani) nevű szervezet, amelynek még Alija Izetbegovic, Bosznia-Hercegovina első elnöke is a tagja volt. A szervezet eredetileg az iszlám értékek hirdetését és a muszlim lakosság támogatását tűzte ki célul.

A Muszlim Testvériség elleni egyik legnagyobb akcióra a térségben 1983-ban került sor, amikor mintegy húsz tagjukat tartóztatták le, mert az akkori Jugoszlávia kommunista rendszerének megdöntését tervezték.

A Muszlim Testvériség  szélsőséges szalafita szervezet Közel-Keleten erős bázissal rendelkezik Szíriában évtizedek óta bevan tiltva . Egyiptomban Mubarak rendszerének megbuktatásáig szintén a betiltott szervezetek közé sorolták, majd a egy rövid ideig a testvériség irányításába került az ország, mindaddig míg a jelenlegi egyiptomi elnök Al-Sisi 2013-ban eltávolította hatalmából Murszit, majd a testvériséget a terrorszervezetek listájára tette. Jordániában a Muszlim Testvériség katonai szárnya szintén illegalitásban működik. Nemrégiben a jordán hatóság több irodájukat bezáratta, mert felmerült a terrorcselekények előkészülete.

Orientalista.hu – Zenobia MTi nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑