Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2019. 12. 30.

A NATO ezúttal Montenegróban támadja az ortodox kereszténységet

2019. 12. 30.

Montenegróban nagy vihart kavart az a törvény, melyet december 27-én fogadott el a parlament. A törvény ugyanis kifejezetten a szerb ortodox egyházat támadja, hiszen az új jogszabály értelmében az állam tulajdonába kerülnek a szerb egyház templomai, kolostorai és más egyéb ingatlanjai.

A jogszabály minden olyan egyházi ingatlanra vonatkozik, mely 1918 előtt épült. Ezek akkor is az állam tulajdonába kerülnek, ha az egyház bizonyítani tudja azt, hogy az adott templom vagy kolostor 1918 előtt is a tulajdonában volt.

Számos helyi vélemény szerint a döntés egyértelműen a NATO nyomására született, melynek Montenegró még nem régóta (2017 június) a tagja, azonban az ország kormánya már a nyugati katonai szervezet parancsait követi. Nem véletlenül emlegetik ,,NATO zsarnokként,, Milo Djukanovic montenegrói elnököt.

Azonban politikai elemzők szerint az elnök és az általa is szorgalmazott új törvény az ország szerb öröksége elleni nyílt támadás, mely az ország megosztottságát eredményezi. A törvény nyílt hadüzenet az egyház és az ortodox kereszténység számára, de ez nem újdonság, hiszen az ateista államfő egyszerűen lenézi a nagy múltú történelmi egyházat és inkább az őt támogató Nyugat-barát ,,NGO-k,, szavára hallgat.

A NATO és az Európai Unió parancsait vakon követő Djukanovic ráadásul támadást intézett azok ellen is akik tiltakoztak az egyház ellenes törvény miatt. A montenegrói szerb parlamenti képviselőket több támadás is érte e miatt. A képviselőktől egyszerűen megvonták a szót, kikapcsolták a mikrofonjukat és több alkalommal fizikai bántalmazás is érte őket az egyház melletti kiállásuk miatt. Ez azonban úgy tűnik belefér a NATO és EU vezetők által hazudott ,,demokráciába,,.

Az ortodox egyház vezetői tiltakoztak a törvény ellen és még annak elfogadása előtt, december 17-én az utcára vonultak. Az eset miatt utcai összecsapások is kialakultak, melynek során az állam erőszak szervezetei bántalmaztak egy ortodox püspököt aki e miatt kórházba került. Az eset miatt Szerbiában is tüntettek, ahol az állam ,,nemkívánatos személlyé,, nyilvánította az újonnan kinevezett montenegrói nagykövetet. Montenegróban pedig az egyház elrendelte a templomokban a harangozást kétóránként, egészen január 6-ig, amikor is kezdetét veszi az ortodox karácsony.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑