Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 02. 06.

A német hatóságok elismerték, hogy bejutottak az ISIS dzsihadistái az országba

2016. 02. 06.

A német hatóságok a napokban fogtak el több társával együtt egy magát menekültnek álcázó férfit, aki merénylet elkövetésére készült az országban. A gyanúsítot afgán nemzetiségű, azonban magát szírnek vallotta, így jutott át az összes határon. Sajtóértesülések szerint az őrizetes a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet megbízásából érkezett az országba, hogy itt a „szent ügy” érdekében gyilkoljon ártatlanokat.

A Die Welt és a DPA hírügynökség információi szerint a 34 éves férfiról több olyan kép is készült, mely tanúskodik arról, hogy kapcsolatban áll a Daesh külföldi merényletek szervezéséért felelős embereivel.  A Der Spiegel szerint pedig a most elfogott terrorista kapcsolatban állt a párizsi merényletek elkövetőinek ismerettségi körével is, szerintük azonban a gyanúsított a fejkendője alapján inkább a Nuszra Front tagja lehet, mely a jól ismert al-Kaida Szíriában tevékenykedő oldalága.

A berlini rendőrség, valamint az ügyészség szűkszavú közleményben reagált: ebben kiadtak egy fényképet a fő gyanúsítottról, ahol a férfi több marokfegyver, valamint Kalasnyikov gépkarabély társaságában látható, egy rövid szöveg kíséretében, mely szerint a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) jelezte a hatóságoknak, hogy az országban jól látható módon tevékenykedik egy olyan csoportosulás, melynek köze lehet a rettegett Iszlám Államhoz.

A hatóságok egy megfigyelési periódus után átfogó razziába kezdtek 450 rendőr és terrorelhárító bevetésével, mely során öt embert állítottak elő, akik közül négyet súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

A fő gyanúsított, akit azonnal őrizetbe vettek, a hatóságok információi szerint Szíriában kapott katonai kiképzést, majd 2015 végén családostól Németországba ment, ahol (hamis) szír iratokkal menekültként jutott be az országba. A jelenlegi határőrzési módszer hatékonyságát jelzi, hogy a férfi felesége nemzetközi körözés alatt állt régebb óta, ennek ellenére minden további nélkül bejutott férjével együtt az országba, és huzamosabb ideig tartózkodott ott anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá. A hatóságok most őt is előzetes letartóztatásba helyezték.

A razzia során őrizetbe vettek még egy 49 éves férfit is, akit okirat-hamisítás miatt köröztek, és aki ennek ellenére kijutott a Közel-Keletre, majd vissza is jutott onnan egy év múlva hamis francia papírokkal, valamint egy 25 éves fiatalembert, aki kapcsolatban állt azzal a belgiumi iszlamista szubkultúrával, mely a párizsi merényletsorozat több elkövetőjét is kitermelte magából.

Az ötödik személyről, akit csak kihallgattak, kiderült, hogy német állampolgár, aki 2004-óta Berlinben él, de külföldi származású.

A BfV elnöke, Hans-Georg Maaßen nyugtatni próbálta a kedélyeket, amikor a ZDF német közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy a csoport nem a közeljövőben, hanem csak a későbbiek során követett volna el terrorcselekményt, és hamar leleplezték őket a hatóságok, szerencsére.

Ugyanakkor, továbbra sem lehet tudni, hogy hány hasonló csoport tevékenykedik szerte az utóbbi egy évben a Merkel neve által fémjelzett „Wilkommenskultur”-ról elhíresült országban, és hogy valójában hány köztörvényes bűnöző és terrorista jutott be az országba hamis papírokkal, menekültnek kiadva magát – bár, a szilveszterkor, valamint a napokban, a karnevál során megtörtént kölni események alapján könnyedén lehet igen pesszimista becslésekbe bocsátkozni…

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑