Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 05. 31.

A német nagykövetségnél robbantottak Afganisztánban (képek, videó)

2017. 05. 31.

A kabuli német nagykövetség munkatársai is megsérültek az afgán főváros diplomatanegyedében szerda reggel elkövetett nagy erejű robbantásban – jelentette be a német külügyminiszter. A meg nem erősített információk szerint a tartálykocsiból kialakított bomba több épületet megsemmisített.

– Nem tudtam, mi ez a nagy durranás. A szobában ültem, egy interjúra készültem a tévében. Egyszer csak összeomlottak a falak, és fatáblák estek ránk. Beszorultam a törmelék alá. Aztán láttam, hogy emberek fekszenek a földön, és minden véres – mondta egy túlélő.

Hónapok óta ez volt a legsúlyosabb merénylet, amit az afgán fővárosban követtek el. Az áldozatok és a sebesültek száma azért rendkívül magas, mert a reggeli csúcsforgalom idején robbantották fel a bombát.

– Éppen az irodába indultam, egy telefontársaságnak dolgozom. Már a kocsiban ültem amikor a bomba felrobbant – mondta egy sebesült.

Az Iszlám Állam vállalta a kabuli mészárlást

Az Iszlám Állam vállalta a merényletet, írja a Russia Today az 1TV-re hivatkozva.

A Reuters magas rangú hivatalnoki forrásai arról számoltak be, hogy 80 halottja és 350 sérültje van a merényletnek. AFP beszámolója – belügyminisztériumra hivatkozva – szerint 67 ember veszett oda, ugyanakkor a hivatalnokok szerint még nőhet az áldozatok száma.

A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült a kabuli robbantásban

Megsebesült a kabuli német nagykövetség több munkatársa, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette az afganisztáni fővárosban szerdán elkövetett robbantásban – közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter. A támadást Angela Merkel kancellár is elítélte.

A miniszter közleménye szerint a merénylet után a nagykövetség valamennyi munkatársát biztonságba helyezték, Berlinben pedig összehívták a tárca válságstábját. Németország továbbra is elkötelezetten támogatja az afgán kormányt az ország stabilizálásában, és ezen “cseppet sem változtatnak” a “megvetésre méltó” támadások – hangsúlyozta Sigmar Gabriel. A német diplomácia vezetője kifejezte részvétét az áldozatoknak, a sebesülteknek és a hozzátartozóknak és a legélesebben elítélte a merényletet, amely szavai szerint különösen visszataszító, mert civilek és olyan emberek ellen irányult, akik éppen azért vannak Afganisztánban, hogy a helyiekkel együtt az ország “jobb jövőjéért dolgozzanak”.

.

Angela Merkel kancellár a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) közgyűlésén mondott beszédében a kabuli robbantásra kitérve hangsúlyozta: “az ilyen pillanatokban ismét megmutatkozik, hogy a terrorizmus nem ismer határokat” és “mindannyiunk ellen irányul, mindegy, hogy Manchesterben, Berlinben, Párizsban, Isztambulban, Szentpéterváron vagy mint ma, Kabulban”. Azonban a részvét és a gyász is határokon átívelően egyesíti az embereket, és megerősíti határozottságukat. Így a kabuli támadók is csak azt érték el, hogy “folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen, és meg is nyerjük” – jelentette ki a német kancellár.

Pokolgép robbant Kabul diplomáciai negyedénél

Német hírtelevíziók helyszíni jelentései alapján a terrorcselekményt közvetlenül a nagykövetség előtt hajtották végre. Az épületegyüttesben súlyos károk keletkeztek, annak ellenére, hogy a robbantások erejének tompítását szolgáló védőfal veszi körül. A berlini kormányszóvivői tájékoztatón Maria Adebahr, a külügyminisztérium helyetteses szóvivője elmondta, egyelőre nem tudni, hogy célzottan a nagykövetség ellen irányult-e a támadás. A robbantásban egy német munkatárs könnyebben, egy helyi, afgán alkalmazott súlyosan megsebesült, továbbá életét vesztette egy külső afgán biztonsági cég fegyveres őre. A külképviseleten egyelőre szünetel az ügyfélfogadás.

A támadás felerősítette a németországi közéleti vitát arról, hogy szabad-e visszaküldeni Afganisztánba elutasított menedékkérőket. A hatóságok éppen szerdára tervezték egy újabb csoport elutasított afgán menedékkérő hazatoloncolását repülővel. A járat indítását elhalasztották – jelentette be Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője. Kitérő választ adott az Afganisztán biztonságával kapcsolatos német kormányzati értékelést firtató kérdésekre, mint mondta, folyamatosan figyelemmel követik és értékelik a helyzetet.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő hozzátette: Afganisztánban békés vidékek mellett vannak kevéssé biztonságos térségek, és erősek a regionális eltérések, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy hétszer nagyobb, mint Németország. Az afgán hatóságok első adatai szerint a merényletet egy tartálykocsival hajtották végre, amelyben mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. Az elkövetők ismeretlenek.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a német nagykövetség megerősített kapujánál, azonban más fontos környékbeli létesítmények is megrongálódtak. A dpa német hírügynökség a helyszínen készült fényképek alapján azt írja, hogy a német nagykövetség épülete súlyosan megsérült, az utca felőli ablakok közül többtucatnyi betört.

Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mi volt a merénylet célpontja. Hozzátette: a robbanás, amely százméteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületek nyílászáróit, nagyon nagy erejű volt. Egy egészségügyi tisztviselő szerint az áldozatok főként afgán civilek.

Egy férfi, akinek a fejét be kellett kötözni, elmondta, hogy az egész olyan volt, mint egy földrengés. Ő egy bankban sebesült meg, amelynek épületét a robbanás lökéshulláma elérte. Egy másik, könnyebben megsebesült férfi azt mondta, hogy hatalmas volt a pusztítás és a kavarodás. “Nem tudtam világosan gondolkodni. Mindenütt hatalmas zűr volt körülöttem.”
 Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott a támadástól, s mint mondta: a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak.

Asraf Gáni afgán államfő élesen elítélte a merényletet. Közleményében azt írta:”A terroristák még a ramadán szent hónapjában, a szívjóság, az áldás és az imádság havában sem hagynak fel az ártatlan emberek gyilkolásával”. A merényletet határozottan elítélte Pakisztán is. Az ország külügyminisztériuma arról is beszámolt, hogy a támadásban megrongálódott egyes pakisztáni diplomaták közelben lévő lakhelye, mások könnyebben megsebesültek. A Reuters hírügynökség tudósításában megállapítja, hogy a múlt hét végén kezdődött ramadán sem jelent megnyugvást az erőszaktól forrongó Afganisztánban.

 

Orientalista.hu – Zenobia (Russia Today, BBC, Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑