Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 01. 27.

A New York Times szerint az Iszlám Állam vezetője egy nem létező személy

2007-ben az Iszlám Állam még csak egy volt az iraki háborúban résztvevő terrorista csoportok közül. A nagyközönség nem is hallott még róla. A Pentagon viszont már akkor is élénk érdeklődéssel figyelte, és egészen meglepő összeesküvés-elméleteket szőttek a szervezetről.

A New York Times 2007-es cikkében megszólaltatott amerikai tábornok annak a véleményének ad hangot, hogy Abdullah Rashid-al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezetője egy kitalált figura. A hangfelvételeket, amelyeken megszólal, egy Abu Abdullah-al-Naima nevű idős színész mondja fel. Minderre azért volt szükség, mert az iraki Al-Kaida vezetői nagyrészt külföldi személyek, Egyiptomból illetve más arab országokból, és palástolni akarták a külföldiek szerepét az iraki szervezetben. A megtévesztésben szerepe volt Ayman al-Zawahirinek, Oszama Bin Laden helyettesének, aki videó-nyilatkozataiban al-Baghdadit többször megemlítette.

A fantasztikus elmélet bizonyítékait egy Daud Mahmud al-Mashadani nevű terrorista szolgáltatta, akit Moszulban kaptak el 2007 nyarán. Al-Mashadani elfogása előtt a legmagasabb rangú iraki volt az Al-Kaida mezopotámiai divíziójában.

Szóval akkoriban nem létezett… vajon manapság sem létezik? Vajon csak egy propaganda által kitalált rémkép, aki arra szolgál, hogy arca legyen a ránk erőltetett félelemnek? Hogy legyen egy ellenség, akit gyűlölni lehet, és ezzel eltereljék a figyelmet más dolgokról? Emlékszünk, mi történt a legutóbbi főellenséggel… megölték 2011-ben, úgy, hogy még egy fényképet sem tudtak bemutatni a holttestről. Csak egy bejelentés volt, kész, vége, megtaláltuk és likvidáltuk, többé nincs rá gond. Végül is hogyan másképp lehetne megszabadulni egy fő gonosztól, aki nem is valóságos?

Orientalista.hu  Jack Fall

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑