Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2019. 03. 29.

A nők jogaiért küzdő aktivisták pere Szaúd-Arábiában

2019. 03. 29.

11 nő áll bíróság előtt Rijádban, ahol a külföldi sajtót kizárták, nehogy tudósítson arról, hogy mit is jelent ma a hatóságok őrizetében lenni a sivatagi királyságban. A nők családtagjai elmondták a CNN hírtelevíziónak, hogy a börtönben rendszeresen szexuálisan zaklatják őket és brutálisan bánnak velük. Olykor meg is korbácsolják őket.

A szaúdi hatóságok természetesen tagadják, hogy ilyesmire sor került volna. A CNN-nek küldött levélben azt írják, hogy a kínzást tiltják Szaúd-Arábia törvényei. A szerencsétlen nők még azt sem tudják pontosan, hogy mivel vádolják őket. Az Amnesty International és a Human Rights’ Watch szerint elsősorban az zavarja a szaúdi hatóságokat, hogy a nők kapcsolatban álltak külföldi nemkormányzati szervezetekkel és néhány állam diplomatáival. Ezenkívül a külföldi sajtóval is. Kezdetben emiatt terrorizmusra való felkészülés volt a vád a szerencsétlen aktivisták ellen. Ez nagyon súlyos büntetéseket jelentett volna. Külföldi tiltakozásra ettől a szaúdi bíróság eltekintett. Ezért a női aktivisták a büntető törvényszék előtt védekezhetnek. A sors iróniája, hogy Szaúd-Arábia trónörököse a női jogok harcosának szerepében tetszeleg.

Mohamed bin Szalman elérte, hogy a nők is vezethessenek autót. A trónörökös ezenkívül azt is kivívta, hogy a nők sportesemények alkalmából jelen lehetnek a stadionokban. Mohamed bin Szalman herceg megfékezte a vallási rendőrséget, mely nagyon sok nő hétköznapi életét keserítette meg. Először van női nagykövete Szaúd-Arábiának Washingtonban, ez a legfontosabb diplomáciai tisztség a sivatagi királyságban. Rima hercegnő a női jogok elszánt harcosának számít a királyi családban. Washingtonban nehéz lesz védelmezni a pert, mely 11 női aktivista ellen folyik Rijádban. Az idős Szalman királynak persze figyelembe kell vennie, hogy a vahabita szekta nagyon befolyásos Szaúd-Arábiában, ahol a rendszer alapítója kötött szövetséget a szigorú vallási szervezettel, hogy fenntartsa uralmát abban az országban, ahol Mohamed próféta annak idején meghirdette tanait.

Globoport

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑