Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 02. 10.

A palesztin pártok megállapodtak az idei választások szervezési kérdéseiben

2021. 02. 10.

A palesztin pártok megállapodtak a május végi parlamenti és július végi elnöki választások szervezési kérdéseiben -jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A Ciszjordániát kormányzó Fatah párt, és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász kedd este kiadott közös közleménye szerint választási bíróságot hoznak létre együtt a felmerülő vitás kérdések rendezéséra a május 22-re tervezett parlamenti, és a július 31-re ígért elnökválasztáson.

Ciszjordániában a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah, a Gázai övezetben pedig a Hamász fogja felügyelni a választások menetét a Kairóban megkötött egyezmények szerint, és mindkét frakció el fogja ismerni a voksolás eredményét.

A frakciók megállapodtak abban is, hogy szabadon engednek politikai okokból fogva tartott embereket mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben, és engedélyezik korlátozás nélkül a pártoknak a kampányolást.

A két rivális párt közötti mély ellentét miatt már 15 éve nem rendeztek palesztin választásokat, de hétfőtől Kairóban kétnapos, sikeres előkészítő megbeszéléseket folytattak a demokratikus folyamat lebonyolításáról.

A palesztinok körében a lap szerint mégis sokan szkeptikusak a tervezett választásokkal kapcsolatban, mert úgy gondolják, hogy az utolsó pillanatban lemondják őket. Úgy vélik, Abbász azért írta ki a voksolást, hogy demokratikus elkötelezettségét jelezze Joe Biden új amerikai elnöknek, akivel helyre akarja állítani a Donald Trump elnöksége alatt mélypontra jutott palesztin-amerikai kapcsolatokat.

A 85 éves Mahmúd Abbász és a Hamász képviselői januárban jelentették be az idei választások időpontjait, melyen Abbász fog indulni várhatóan a Fatah képviseletében az elnöki hivatalért.

A Gázai övezetben és Ciszjordániában, a palesztinok által létrehozni remélt államuk területein 2,8 millió választásra jogosult szavazópolgár él. Az utolsó, 2006-os parlamenti választás meglepetésre a Hamász győzelmével végződött.

Az eredmények nyomán akkor a Hamászhoz tartozó Iszmáil Haníje vezetésével egységkormány alakult, de fegyveres harcok törtek ki a két frakció között. Ezután nyáron a Hamász erőszakosan átvette az uralmat a Gázai övezet fölött, a Fatah pedig megőrizte hatalmát Ciszjordániában, s külön kormányokat alakítva gyakorlatilag politikailag kettészakadtak a palesztin területek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑