Cadmus fordítás Cadmus

A palesztinok az ENSZ BT-hez fordulnak a zsidó telepek legalizálását célzó izraeli törvénytervezet miatt

2016. 12. 08.

A palesztinok az ENSZ Biztonsági Tanácsához és a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulnak a ciszjordániai zsidó telepek legalizálását célzó izraeli törvénytervezet miatt – jelentette szerdán az izraeli média.

Az NRG című izraeli honlap szerint Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtárgyalója azt mondta a Palesztina Hangja nevű rádióállomásnak, hogy az 1967-ben elfoglalt területen létrehozott izraeli település törvénytelen, és háborús bűnnek számít a nemzetközi jog szerint, függetlenül az izraeli törvényektől.

“Az izraeli kormány szélsőségesei bíznak abban, hogy a nemzetközi közösség nem lép majd fel ellenük, hogy folytatódik a büntetlenség kultúrája, amely elpusztítja az izraeli megszállás végének a lehetőségét, az Izrael és Palesztina között létrejövő igazságos és tartós béke kilátását” – tette hozzá a palesztin politikus.

“Felszólítjuk az ENSZ és külön a Biztonsági Tanács tagjait, hogy támogassák a telepesekről szóló határozatot, és emellett információval látjuk el a Hágában székelő Nemzetközi Bíróságot az új törvényjavaslatról és az izraeli kormány más lépéseiről a megszállt Palesztinában” – vázolta a palesztinok következő lépéseit Erekat.

A PFSZ főtárgyalója arra a várhatóan a napokban a kneszet elé kerülő “szabályozó törvény” nevű indítványra utalt, amely utólag törvényesítené a palesztin magántulajdonban lévő földek kisajátítását a ciszjordániai telepesek számára.

A vitatott törvényjavaslat mintegy négyezer, palesztin magánterületen felépített telepeslakás jogi helyzetét rendezné a földek pénzügyi kompenzáció fejében történő utólagos államosításával, és a kneszet előzetes olvasatban – hatvan támogatóval negyvenkilenc képviselő ellenében – hétfőn már elfogadta az indítványt.

A kneszet törvényelőkészítő bizottsága szerdán jóváhagyta a javaslat módosított változatát, amelyben nem szerepel az Amona nevű telepesfalu helyzetét utólag rendező paragrafus, mivel a palesztin magánterületen épített falunak más helyre telepítéséről már a legfelsőbb bíróság is döntött korábban.

Szerdán várhatóan annak ellenére megszavazzák első olvasásban a “szabályozó törvényt”, hogy nemcsak a parlamenti ellenzék tiltakozik miatta, hanem még a Benjamin Netanyahu kinevezte Aviháj Mendelblit államügyész is elzárkózott a jogszabály képviseletétől az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság előtt.

A nemzetközi joggal ellentétes törvényt a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt kezdeményezte és erőltette rá a kormányra, noha kezdettől fogva tiltakozott ellene az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑