Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2020. 01. 29.

A palesztinok meghirdették a Harag napját

2020. 01. 29.

A tüntetések már most megkezdődtek. Csütörtökre Mahmud Abbasz palesztin elnök meghirdette a Harag napját, amiért Donald Trump amerikai elnök béketervében, elfogadta Kelet-Jeruzsálem és a Jordán völgy Izraelhez való csatolását. A tüntetésen jelen lesz az összes palesztin szervezet.

Több ezren tüntettek a Gázai-övezetben Donald Trump amerikai elnök béketerve ellen annak nyilvánosságra hozása előtt néhány órával – jelentette a helyi média szerdán.

A Gázai övezetben  a Hamász vezetésével rendezett gázai tüntetéseken Gáza városban, Rafiahban, egy menekülttáborban, valamint az Izraellel szomszédos határ három pontján a palesztin tüntetők Donald Trump és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arcképét égették, és

“Palesztina nem eladó!”

feliratot emeltek magasba a béketerv palesztinoknak pénzeket ígérő, de politikai megoldást nem kínáló előzetes kiszivárogtatásaira utalva.

A héber nyelvű Walla hírportál szerint legalább száz tüntető volt a gázai határ közelében, akikkel szemben az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket vetett be.

A palesztinok elutasítják a szerdára ígért amerikai béketervet, mert azzal vádolják Trumpot, hogy elfogult Izrael javára. Számos további tiltakozást tartottak, és további tüntetéseket terveznek mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben.

Egységbe tömörülnek a palesztin szervezetek

A Hamász vezetősége tőle szokatlan módon támogatást nyújtott a Ciszjordániát vezető rivális Fatah mozgalom vezetőjének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. Telefonon egyeztettek a béketerv elleni lépésekről, és üdvözölték a palesztin frakciók széles körű találkozójára szóló felhívását – jelentette a 13-as kereskedelmi televízió híradása.

“Ha egyesülünk, sem Netanjahu, sem Trump nem meri elvenni jogainkat”

– nyilatkozta Kalil al-Haja, a Hamász egyik vezetője.

Az Iszlám Dzsihád palesztin csoport szintén bejelentette, hogy részt fog venni az együttes ellenállásban Abbásszal.

Holnapra hirdették meg a Harag Napját

Abbász kijelentette, hogy jóváhagyja a csütörtökre meghirdetett Harag Napját a palesztin területeken, és arra utasítja biztonsági erőit, hogy ne avatkozzanak be a tüntetésekbe – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Az izraeli hadsereg már a terv kiszivárgásakor, hétfőn megkezdte a felkészülést atüntetésekre, és csapat-összevonásokat hajtottak végre elsősorban a Jordán-völgyben, miután Benjámin Netanjahu többször bejelentette, hogy e terület annektálását tervezi.

Propeller, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑