Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 11. 01.

A Pentagon 540 millió dollár értékben rendelt hamis terrorista videókat

2016. 11. 01.

Bár eddig is tudtuk, hogy a hírek igen jelentős részét, beleértve a képi megjelenítést, megrendelésre gyártják, mindig érdekes, amikor konkrétumokkal tudjuk alátámasztani az ilyen állításokat. Közben persze azt se felejtsük el, hogy ezt a taktikát a politikai aréna minden szereplője alkalmazza bizonyos mértékben, így forrástól függetlenül kezeljük a híreket némi fenntartással. Még azokat is, amiket itt osztok meg, hiszen legjobb igyekezetem ellenére sem tudok mindig mindent ellenőrizni, illetve tévedhetek.

Ezúttal a Sunday Times és a Bureau of Investigative Journalism (magyarul az Oknyomozói Újságírás Hivatala) jóvoltából arról értesülhettünk, hogy a Pentagon több mint félmilliárd dollár értékben rendelt hamis terrorista videókat Irakban egy hatalmas propagandakampány részeként.

A Bell Pottinger nevű PR cég arab hírcsatornák adásait utánozva gyártott szegmenseket a lázadókról, amiket olyan módon terjesztett, hogy a videók megtekintőit nyomon lehessen követni, állítja a Bureau.

A Bell Pottinger ügyfélköre már önmagában is említésre méltó. A Pentagon mellett Augusto Pinochet, volt chilei diktátor, a néhai vaslédi Margaret Thatcher és a szaúdi kormány is megrendelőik között szerepeltek.

Egyébként pedig Lord Tim Bell, aki egy ideig a cég vezetője volt, a Times kérésére megerősítette, hogy részt vettek a titkosszolgálati ügynökségek bevonásával folyó titkos katonai akciókban, amelyek során a CIA-nak, a Pentagonnak vagy a Nemzetbiztonsági Tanácsnak (NSC) tartoztak jelenteni.

A Times információi szerint a céget röviddel Irak amerikai megszállása után vonták be az akciókba azzal a megbízatással, hogy az Al-Kaidát negatívan bemutató videókat készítsenek, majd kövessék nyomon, hogy ki nézi azokat.

A Bureau által megszerzett iratok szerint a projekt évi 100 millió dolláros költségvetéssel és 300 fős brit és iraki csapattal dolgozott.

Martin Wells 2006-ban csatlakozott a projekthez és fogalma sem volt arról, hogy mire jelentkezett.

Martin Wells a Győzelem Táborban

Martin Wells a Győzelem Táborban

A cikkben elmondja, hogy a szürkével színkódolt anyagok részben rövid reklámszerű szegmensek voltak, amiknek célja az Al-Kaida tevékenységének bemutatása volt, másrészt pedig olyan felvételekből álltak, amiket úgy készítettek el, mintha arab tévéállomások alkotásai lettek volna. Szándékosan rossz felbontásban vették őket, majd arab hangalámondást gyártottak hozzájuk, a kész anyagokat pedig elküldték a térség tévéadóinak.

A fekete színkóddal ellátott szegmensek teljesen hamis Al-Kaida propaganda felvételek voltak, amiknek elkészítéséhez a csapat részletes útmutatást kapott. A kész videókat CD-kre írták ki olyan fájl formátumban, hogy alapbeállítás szerint a Realplayer lejátszóval nyíljanak meg, ami automatikusan felcsatlakozik az Internetre. A CD-k emellett olyan kódot is tartalmaztak, ami egy Google Analytics fiók segítségével listázta és továbbküldte a CD-t lejátszó számítógépek IP címeit. A CD-ket az amerikai tengerészgyalogosoknak kellett egy-egy razzia alkalmával az általuk alaposan felforgatott helyszíneken hagyni, hogy azokat később „véletlenül” megtalálja valaki.

Az elkészített anyagokat először két ezredes ellenőrizte, majd jóváhagyás után David Petraeus tábornokhoz, a Központi Parancsnokság vezetőjéhez kerültek, aki továbbküldte őket a Fehérházba, ahonnan a végső jóváhagyás érkezett.

Akit részletesebben is érdekel az anyag, a Bureau igen hosszú cikkében számos további információt, képet és felvételt láthat és olvashat angol nyelven.

Vajon a televízióban sugárzott híreknek mekkora hányada készül hasonló módon?

Egy biztos, a mai modern technológiák segítségével a fentihez hasonló hírgyártás egyre könnyebbé válik. Talán emlékeztek az Amikor a farok csóválja című filmre, ami talán nem is áll olyan messze a valóságtól, illetve lehet, hogy a valóság már messze meghaladta ezt a hollywoodi változatot. Az alábbi négyperces összeállítás is jól szemlélteti, hogy milyen gyakori és avatatlan szemek számára nehezen észrevehető az úgynevezett green screen alkalmazása:

 

Persze az elmúlt hónapokban sajnos elég sok hasonló esetről hallhattunk Magyarországon is, és ráadásul ezekhez különleges eszközök vagy effektek sem kellettek.

Időkjelei.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑