Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 11. 08.

A Pentagon vezetője szerint az USA kész megtorolni az orosz agressziót

2015. 11. 08.

Ashton Carter honvédelmi miniszter szerint az USA hadserege egy az orosz agresszió elleni megtorló akciót tervez, megvádolva Moszkvát azzal, hogy nukleáris fegyvereivel veszélyezteti a világ rendjét.

„Szövetségeseinkkel dolgozunk egy olyan akción, amivel megállíthatjuk az oroszok további agresszióját, mellyel veszélyezteti a partnereinket,”– mondta Ashton Carter az USA védelmi államtitkára.

A kaliforniai Ronald Reagan elnöki könyvtárban tett megjegyzéseihez Carter azt is hozzáfűzte, hogy Kína is aggasztó magatartást mutat a Dél-Kínai Tengeren való katonai befolyásának növelésével, mondván, Kína a térségben való földkövetelése háborúhoz vezethet az ázsiai – csendes óceáni régióban.

Az USA több szövetségesével együtt mély aggodalmakat fejez ki a földkövetelés ütemét és terjedelmét illetően.

A Pentagon főnöke azonban erősebb szavakat tartott fent a Kremlnel szemben, szerinte Moszkva kihívó magatartással van jelen a tengeren, levegőben, az űrben és a cyber térben is.

„ A legaggasztóbb Moszkva nukleáris fegyver arzenáljának villogtatása, ami kérdéseket vet fel az orosz vezető elkötelezettségének a stratégiai stabilitásra, a nukleáris megállapodások tiszteletben tartására,”– mondta.

Carter szerint Oroszország problémákat okoz az USA számára Európában is és a Közel-Keleten is.

Oroszország, Európában Ukrajna és Grúzia szuverenitását veszélyezteti, ezzel megfélemlíti a balti államokat, Mind ezalatt Szíriában olajat önt a már lángoló tűzre meghosszabbítva ezzel a polgárháborút és tovább erősíti a szélsőségeseket, amit elviekben Oroszország ellenez.

„Nem igyekszünk Oroszországgal egy hosszú hidegháborút folytatni. Nem áll szándékunkban Oroszországból ellenséget csinálni. De tévedés ne essék, nem hagyjuk a szövetségeseinket és az érdekeinket, a szabályozott nemzetközi rendet, és mindannyiunk közös pozitív jövőjét elveszíteni, ezért készek vagyunk megvédeni azt.”

Carter arról is szót ejtett, hogy az USA új fegyvereket fejleszt ki, amik meglepetést okozhatnak, de jelenleg nem tud információkat adni erre vonatkozóan.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑