Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 05. 27.

A rafahi határátkelő megnyitása után Izrael ismét Gázát támadja

2015. 05. 27.

Kairó két napra megnyitotta kedden a Gázai övezettel közös határátkelőt az oda beutazók előtt, de a humanitárius katasztrófa szélére sodródott palesztin területről kiutazni akarók előtt továbbra is zárva marad az egyetlen kapu a külvilág felé. Izrael ma hajnalban ismét légitámadásokat indított a Gázai övezet ellen miután állítólagos ismeretlen eredetű rakéták csapódtak be lakatlan területekre.


A Hamasz iszlamista szervezet uralta enklávé egyiptomi határátkelője idén még csak egyszer volt nyitva; márciusban öt napig mindkét irányba folyhatott forgalom.

Palesztinok ezrei várnak orvosi ellátásra

Előrejelzések szerint több száz, Egyiptomban rekedt gázai tér haza szerda estig, ugyanakkor palesztin illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy mintegy 15 ezren – köztük háromezer orvosi kezelésre szoruló ember – továbbra is hiába várnak arra, hogy elhagyhassák az övezetet.

Korábban ezrek ragadtak az egyiptomi oldalon, sokan közülük olyanok, akik a tavaly nyári gázai háborúban elszenvedett sebesüléseik miatt kerültek oda kórházi ápolásra. A Gázában rekedtek között ugyanakkor számos Kairóban tanuló palesztin egyetemista is van. Februárban az érintett diákok egy csoportja a határátkelő lezárása elleni tiltakozva jelképesen a tengerbe vetette diplomáját.

Az iszlamisták összejátszanak a határ két oldalán

Kairó biztonsági okokra hivatkozva évek óta rendszeresen felfüggeszti a Rafah határvárosban található állomás működtetését, de egy tavaly október végén elkövetett, több mint 30 egyiptomi katona életét kioltó merénylet óta gyakorlatilag teljesen zárva tartja a határt, amely mentén jelenleg öt kilométer széles, ütközőzónát alakítanak ki, az eddig ott lakók kilakoltatásával.

A Sínai-félsziget északkeleti részén lévő határvidéken az október 26-i vérengzés óta állandó hadjárat folyik az ország legveszedelmesebb terrorcsoportjának számító Ansar Beit Al-Makdis ellen. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi ágaként működő milícia ennek ellenére továbbra is rendszeresen hajt végre sikeres támadásokat a biztonsági erők tagjai ellen.
Kairó azzal vádolja a Hamaszt, hogy támogatja a szélsőségeseket, akik számára egyebek mellett zavartalan átjárást és fegyverutánpótlást biztosít a 14 kilométeres határsáv alatt épített számos csempészalagút révén.

Nem tudni hogy ki lőtt Asdód környékére

Az ország déli, a gázai övezettel szomszédos részén és Asdódban kilenc hónap után újra megszólaltak a légvédelmi szirénák, de az első értesülések szerint nincsenek sebesültek vagy anyagi kár. A területet legalább öt rakéta érte.
A Gázai övezetet uraló Hamasz elleni tavaly nyári Erős szikla hadműveletet lezáró tűzszünet óta nem csapódtak be gázai rakéták izraeli területen.
Or Heller, a tévé katonai szakértője szerint az övezetben egymással és a Hamasszal harcban álló különböző radikális iszlamista szervezetek vitája miatt lőhették Izraelt, de az efféle lövedékek útnak indítását a Hamasz mindeddig sikeresen megakadályozta.
Egyelőre egyik Gázában működő szervezet sem vállalta a felelősséget a támadásért.

Izrael válaszként menekülttábort bombázott

Annak ellenére, hogy az ismeretlen eredetű Gázából kilőtt rakéták nem követeltek emberi életet, de még anyagi károkat sem okoztak, Izrael ma reggel négy légitámadást is indított a Gázai övezet ellen.
A cinoista légierő bombázta az Al-Nasirat menekülttábort, a Gázai Nemzetközi Repteret, Deir Al-Balah várost és Khan Younes települést is.
Az izraeli légierő folyamatosan jelen van a Gázai övezet légterében. A palesztin belügyminisztérium kényszer munkaszüneti napot rendelt el és kiüríti az állami intézményeket, attól tartva hogy az izraeliek ezeket sem fogják megkímélni.
Ez már a harmadik izraeli agresszió amióta véget ért az 50 napig tartó Erős Szikla hadművelet amit a Hamasz ellen indított a cionista állam, és több mint 2200 civil palesztin halt meg a bombázások miatt.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, alalam.ir)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑